Διεθνή

Ερντογάν: Οι γάμοι ομοφυλόφιλων στο στόχαστρο – Ετοιμάζει συνταγματική αλλαγή

Ερντογάν: Οι γάμοι ομοφυλόφιλων στο στόχαστρο – Ετοιμάζει συνταγματική αλλαγή

Πηγή Φωτογραφίας: hurriyet

Ο Ερντογάν λέει ότι η συνταγματική αλλαγή θα προστατεύσει τις οικογένειες από τις «στρεβλωμένες τάσεις»

 Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια συνταγματική τροποποίηση που θα παρουσιάσει το κόμμα του στο τουρκικό κοινοβούλιο θα προστατεύσει τις οικογένειες από αυτό που αποκάλεσε «διαστρεβλωτικές τάσεις», που φαίνεται να στοχεύει σε παγκόσμιους νόμους για τους γάμους ομοφυλόφιλων.

Το Κόμμα AKP  του Ερντογάν ετοιμάζεται να υποβάλει τις επόμενες ημέρες συνταγματικές τροποποιήσεις που θα διασφαλίζουν επίσης τα πολιτικά δικαιώματα για τις γυναίκες που φορούν μαντίλα.

Μιλώντας σε ισλαμικούς θρησκευτικούς ηγέτες, ο Ερντογάν επέκρινε, όπως είπε, μια παγκόσμια τάση να χάνει το νόημά της η οικογενειακή μονάδα.

«Ενώ η ενότητα μεταξύ γυναίκας και άνδρα που βασίζεται στη νομιμότητα περιφρονείται, η διαστροφή, η ανηθικότητα και οι στρεβλωμένες σχέσεις ενθαρρύνονται σκόπιμα», είπε.

Ο Ερντογάν και οι νομοθέτες του AKP έχουν σκληρύνει τη ρητορική τους κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας συχνά τα μέλη «παρεκκλίνοντες» ή «διεστραμμένους».

«Θεωρώ την πρόταση για συνταγματική τροποποίηση που θα υποβάλουμε στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες ως ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Ερντογάν.

Είπε ότι στοχεύει να “προστατεύσει το οικογενειακό κατεστημένο από τις αυξανόμενες απειλές από τις διεστραμμένες τάσεις”.

Ο Kerem Dikmen, δικηγόρος της ομάδας για τα δικαιώματα των LGBT Kaos GL, είπε ότι η ενίσχυση των συνταγματικών δικαιωμάτων ενός μέρους της κοινωνίας δεν πρέπει να οδηγεί σε απώλεια δικαιωμάτων για ένα άλλο.

Η αναφορά στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις σε μια ομιλία για οικογένειες «βαθαίνει τις ανησυχίες των LGBTI+ ατόμων, που είναι ισότιμοι πολίτες του κράτους …σε μια περίοδο που η ρητορική μίσους κατά των ατόμων LGBTI+ και τα εγκλήματα μίσους έχουν αυξηθεί», είπε ο Dikmen.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα στην Τουρκία, αλλά η εχθρότητα προς αυτήν είναι ευρέως διαδεδομένη.

Η χώρα θεωρούνταν κάποτε ως ένα ασφαλές καταφύγιο για την LGBT κοινότητα στη Μέση Ανατολή και η Κωνσταντινούπολη ήταν το σκηνικό μεγάλων πορειών Υπερηφάνειας, με δεκάδες χιλιάδες παρευρισκόμενους. Όμως οι πορείες έχουν ουσιαστικά απαγορευτεί από το 2015.

Το AKP και οι εθνικιστές σύμμαχοί τους στο MHP δεν έχουν την πλειοψηφία των τριών πέμπτων στο κοινοβούλιο για να περάσουν συνταγματικές τροποποιήσεις.

Ο Ερντογάν φάνηκε να αναφέρεται σε μια πρόσφατη ψηφοφορία στο Μεξικό για την έγκριση του γάμου ομοφύλων , λέγοντας ότι θα αντισταθούν σε τέτοιες κινήσεις στην Τουρκία.

«Θα σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες (στη χώρα μας) μέχρι το τέλος και δεν θα αφήσουμε αυτή τη μουσουλμανική κοινωνία να καταληφθεί από κάποιους ανθρώπους», είπε.

Ο Ερντογάν ανέφερε αρχικά τις τροπολογίες ως απάντηση στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ανακοίνωσε σχεδιαζόμενη νομοθεσία για να κατοχυρώσει το δικαίωμα των γυναικών να φορούν μαντίλα. Το AKP είχε ήδη παραχωρήσει ευρύτερες ελευθερίες σε γυναίκες με μαντίλες στις αρχές της διακυβέρνησής του για δύο δεκαετίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments