Αθλητισμός

Το αδύνατο σημείο του Παναθηναϊκού ενόψει ντέρμπι

Το αδύνατο σημείο του Παναθηναϊκού ενόψει ντέρμπι

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Ολυμπιακός παίζει πλέον το τελευταίο χαρτί του

Ο ενθουσιασμός που έχει σκεπάσει ολόκληρο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού μετά το “δέκα στα δέκα” και ειδικά το 5-1 κόντρα στον Βόλο, κινδυνεύει να γίνει το αδύνατο σημείο του ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε τέτοια παιχνίδια δεν παίζουν ρόλο το “πριν” και η θέση στην οποία βρίσκεται η κάθε ομάδα, όσο το κίνητρο και ο βαθμός συγκέντρωσης των ποδοσφαιριστών του καθενός. Με εξαίρεση την “ειδικών συνθηκών” Ριζούπολη και κάποια άλλα ματς, στα χρόνια της παντοκρατορίας του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να νικάει αρκετές φορές με εντυπωσιακό τρόπο τον αντίπαλό του…

Ο Ολυμπιακός παίζει πλέον το τελευταίο χαρτί του. Ό,τι και να λένε οι αριθμολάγνοι, αν η βαθμολογική διαφορά πάει από το -10 στο -13, καμία διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Μουντιάλ και κανενός είδους “ανασύνταξη” δεν πρόκειται να σώσει την ομάδα από την διαφαινόμενη φετινή αποτυχία της. Αντίθετα, μία νίκη του Μίτσελ, του Χάμες και των υπολοίπων θα ξαναδώσει τη χαμένη αυτοπεποίθηση και θα βάλει το μέλλον σε άλλη βάση. Η ψυχολογία θα αλλάξει και στους μεν και στους δε, το σύστημα “Παναθηναϊκός” θα “παγώσει”, ενώ στην αντίθετη πλευρά θα υπάρξει ξανά ενθουσιασμός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ – SPORTDAY

Αυτό που ξέραμε εμείς, προφανώς το ήξερε και ο Λουτσέσκου. Ότι η ΑΕΚ πιέζει πάρα πολύ ψηλά για να κλέψει την μπάλα και να βρει ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα. Όταν λοιπόν στη δική σου άμυνα έχεις ακραίους μπακ που στην ουσία παίζουν για πρώτη φορά απ’ την αρχή κι ο ένας α’ τους στόπερ σου είναι 19 ετών, τότε φροντίζεις να μη δίνεις δικαιώματα επιχειρώντας το περίφημο build-up μέσα απ’ τη μεγάλη περιοχή του τερματοφύλακά σου. Αυτό το στοιχειώδες παρέλειψε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα το σκορ ν’ ανοίξει εις βάρος της ομάδας του επειδή ο Κουλιεράκης επιχείρησε να πασάρει στον Ντάντας, ενώ αυτός είχε παίκτη της ΑΕΚ κολλημένο στην πλάτη του. Η ασφυκτική πίεση που άσκησαν οι παίκτες του Αλμέιδα είχε ως αποτέλεσμα να κλέβουν μπάλες στη μεσαία γραμμή και να φτάνουν γρήγορα -και με σχετική ευκολία- στην περιοχή του Κοτάρσκι.

…Η ΑΕΚ με το “6 στα 6” φαντάζει αυτή τη στιγμή ως ο μόνος αντίπαλος του Παναθηναϊκού, ειδικά στον βαθμό που ο Ολυμπιακός δεν καταφέρει να τον νικήσει στη Λεωφόρο. Με τον Σιμάνσκι σε εξαιρετική κατάσταση και τους Γκατσίνοβιτς, Ελίασον να κυριαρχούν στις πτέρυγες, η Ένωση μοιάζει αυτή τη στιγμή η πιο θεαματική ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αναμφισβήτητα το νέο της γήπεδο που είναι γεμάτο, της δίνει ώθηση.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ – METROSPORT

Το «τσίκι-τσίκι» έχει νόημα όχι μόνο όταν δεν «πουλάς» την μπάλα, αλλά και όταν μπορείς να δημιουργήσεις φάσεις για γκολ. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να σκοράρει εύκολα, δεν μπορεί ούτε καν να δημιουργήσει φάσεις εύκολα. Δύο τελικές στα οκτώ πρώτα λεπτά με την ΑΕΚ και μετά, μέχρι τη λήξη, καμία! Ο λόφος είναι πάλι ο ίδιος. Δεν διαθέτει ταχείς και δεξιοτέχνες παίκτες, δεν διαθέτει και αξιόπιστο φορ. Οι νεαροί προσπαθούν, δείχνουν ότι έχουν μέλλον και τα λάθη τους συγχωρούνται. Δικαιούνται πίστωση χρόνου. Κοτάρσκι, Λύρατζης, Τσαούσης,  Κουλιεράκης, Ντάντα, ακόμη και ο Κωνσταντέλιας, αποτελούν μια μαγιά για την επόμενη μέρα. Οι έμπειροι, όμως; Τι ακριβώς κάνουν; Τι προσφέρουν; Πόσο στηρίζουν το πρότζεκτ με τους πιτσιρικάδες;

Το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο. Αν ο ΠΑΟΚ δεν αγοράσει τον Ιανουάριο ποιότητα κι αν το καλοκαίρι δεν γίνει ακόμη πιο ποιοτικός, όλα αυτά τα περί «χτισίματος» και περί… επιμονής στο πλάνο, που ΘΑ αποδόσει αν υπάρχει υπομονή, θα μοιάζουν με κακόγουστο ανέκδοτο.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ – ΩΡΑ

Η ΑΕΚ έβγαλε την ενέργεια της, που έχει σ’όλα τα ματς, έκανε το ασφυκτικό πρέσινγκ, που κάνει σ’όλα τα ματς, έβγαλε και τις ίδιες συνεργασίες που βγάζει σ’όλα τα ματς. Τίποτε περισσότερο, αλλά και φυσικά τίποτε λιγότερο, από το παιχνίδι που έχει δουλέψει ο Αλμέιδα και εφαρμόζει από τότε που έχει βρει το πιο ταιριαστό αγωνιστικό μοντέλο. Και μ’αυτό το κλασικό παιχνίδι που παίζει η ΑΕΚ, ο Αργεντινός έδεσε κόμπο τον αντίπαλό του.

Είπε ο Λουτσέσκου πως επί της ουσίας τα λάθη τα έκανε η ομάδα του στα γκολ και στις ευκαιρίες της ΑΕΚ, ήταν επειδή προσπάθησε να βάλει την μπάλα κάτω και να παίξει ποδόσφαιρο. Δηλαδή αν δεν είχαν κάνει οι παίκτες του αυτή την επιλογή, πως ακριβώς θα έβγαζαν την μπάλα από την περιοχή τους; Θα την έκρυβαν κάτω από την φανέλα τους και θα έτρεχαν;

Προφανώς και οι προπονητές υπάρχουν για να δίνουν σ’αυτά απαντήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Όμως η πραγματικότητα, όπως και ο ίδιος ο Λουτσέσκου το παραδέχθηκε, είναι πως αυτά που η ΑΕΚ βάζει στον αντίπαλο μέσα στο γήπεδο, με τον τρόπο παιχνιδιού της και τους παίκτες που έχεις εκείνος δεν μπόρεσε όχι να τα αντιμετωπίσει, αλλά ούτε καν να τα διαχειριστεί. Όπως δεν μπόρεσε και πριν μερικές εβδομάδες ο Άρης, όπως και δεν έχουν μπορέσει και οι υπόλοιπες ομάδες σ’αυτό το σερί. Και πραγματικά θα έχει πολύ ενδιαφέρον, να δούμε ποια ομάδα θα μπορέσει. Ειδικά μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ – ΦΩΣ

Η ΑΕΚ δεν έχει μόνο την «αύρα» από το νέο της γήπεδο, καθώς, αν μείνουμε μόνο σε αυτό, θα είναι άδικο για την δουλειά που κάνει ο Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός έχει πετύχει έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού πολύ αποτελεσματικό, βασιζόμενο κυρίως στην πίεση που ασκούν ψηλά και με ένταση οι παίκτες του. Δεν συνέβη μόνο στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, όπου ο τρόπος που ξεκινούσε τις επιθέσεις με πάσες στην άμυνα η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν ιδανικός για να έρθουν φάσεις σαν αυτή στο γκολ του Λιβάι. Είναι κάτι που γίνεται γενικότερα.

Και γίνεται πλέον με σύνεση και με ισορροπία, όχι όπως στα πρώτα παιχνίδια όπου διαφαινόταν μία βιασύνη για το γρήγορο γκολ και ένας λαθεμένος σχεδιασμός εισόδου, που σε κάποιες περιπτώσεις κόστισε. Σίγουρα υπάρχουν θέματα προς βελτίωση, καθώς η άμυνα έχει κενά που φάνηκαν στο πρώτο δεκάλεπτο του προχθεσινού αγώνα. Εκεί όπου ο Κωνσταντέλιας και ο Ολιβέιρα θα μπορούσαν εύκολα να έχουν αλλάξει την ροή της αναμέτρησης, δίχως αυτό να σημαίνει ότι η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να βρει λύσεις ανατροπής. Δεν θα ήταν όμως τόσο απλό όπως εξελίχθηκε.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ – ΤΑ ΝΕΑ

Αυτή είναι η φετινή ΑΕΚ. Έχει μπόλικη και καλώς εννοούμενη… ψυχασθένεια στο ντεπόζιτό της. Για την ακρίβεια, χορεύει στους ρυθμούς που επιβάλλει ο τεχνικός της. Ο Ματίας Αλμέιδα έχει αρχές και τις μεταδίδει στο κλαμπ. Πάσχισε να μάθει την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές και σίγουρα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο – αν δε το έχει ήδη πετύχει. Θέλει παντί τρόπω να πιέζουν ψηλά οι παίκτες του και αυτό συμβαίνει πολύ απλά γιατί όποιος δεν το κάνει, μένει εκτός ενδεκάδας!

Το πρώτο γκολ με τον ΠΑΟΚ ήρθε επειδή ο Αραούχο έκανε τάκλιν… αμυντικού και ο Ελίασον απέδειξε ξανά πόσο κομβικός είναι στην φετινή ομάδα. Το 2-0 ξανά σε συνθήκες αιφνιδιασμού του αντιπάλου και με νέα ασίστ του αλτρουιστή Ελίασον. Ας μη γίνεται εδώ η οποιαδήποτε σύγκριση με τον… Τάνκοβιτς ή άλλους που πέρασαν από τα «φτερά» και δεν ακούμπησαν. Ο Αλμέιδα ζει στα κόκκινα το κάθε παιχνίδι και έχει φανατίσει τους ποδοσφαιριστές του!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments