Διεθνή

Διεθνής Διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι  

Διεθνής Διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι   

Πηγή Φωτογραφίας: brookings/bienpublic

 Η εν λόγω Διάσκεψη αποβλέπει στην υποστήριξη της πολιτικής ανθεκτικότητας της χώρας κατά τη χειμερινή περίοδο

Στη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την Ουκρανία συμφώνησαν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο ομόλογός του Β. Ζελένσκι. Η επιβεβαίωση ήρθε από το Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας, για τη διάσκεψη που πρόκειται να γίνει σε ένα περίπου μήνα, στις 13 Δεκεμβρίου, στο γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Μακρόν και το δίκτυο των συνεργατών του εργάζονται για την άρτια προετοιμασία αυτής της Διεθνούς Διάσκεψης.

Η εν λόγω Διάσκεψη αποβλέπει στην υποστήριξη της πολιτικής ανθεκτικότητας της χώρας κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ο Μακρόν,  ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας και υπέρ των δυτικών κυρώσεων, πρόκειται να συγκεντρώσει οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, πρόθυμους να παράσχουν περαιτέρω αρωγή και ηθική υποστήριξη στους βαλλόμενους Ουκρανούς. Μάλιστα, όπως αναφέρει το κείμενο της Γαλλικής Προεδρίας, «προπαρασκευαστικές εργασίες με τους άλλους εταίρους και αρωγούς της Ουκρανίας θα ξεκινήσουν σύντομα για το σκοπό αυτό», ενώ ανακοινώνεται ακόμη «μια διμερής διάσκεψη με στόχο την κινητοποίηση γαλλικών εταιρειών», μια ημέρα πιο νωρίς, στις 12 Δεκεμβρίου.

 Υπενθυμίζεται ότι, από τον Μάρτιο του 2022, η Γαλλία έχει ήδη παράσχει αρκετές χιλιάδες τόνους βοήθειας (τρόφιμα, υγεία κ.λπ.), γέφυρες έκτακτης ανάγκης και, πολύ σύντομα, αρκετές χιλιάδες ηλεκτρικές γεννήτριες.

Επίσης, στο πλαίσιο αυτή της έμπρακτης προσπάθειας, το Παρίσι έχει δώσει σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς, που κινητοποιήθηκαν επιτόπου για να παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον ουκρανικό πληθυσμό και να προετοιμαστούν για το χειμώνα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο Μακρόν στην παροχή αντιαεροπορικής άμυνας, δεδομένης της αυξανόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας, όλο το τελευταίο διάστημα.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αυτής έρχεται σε μια στιγμή που η συμφωνία σιτηρών εκπνέει. Ο Μακρόν κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία ότι επιχειρεί να κατορθώσει πλήγμα στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, με την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Είναι δηλωτικό αυτής της θέσης Μακρόν το γεγονός ότι στην ανακοίνωση, που εξέδωσε, το Μέγαρο των Ηλυσίων, αναφέρεται ότι «οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν για την αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας από τη Ρωσία σχετικά με την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλασσίου διαδρόμου. Ο Αρχηγός του Κράτους (σ.σ.: Εμμανουέλ Μακρόν) κατήγγειλε μια μονομερή απόφαση της Ρωσίας που βλάπτει για άλλη μια φορά την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε προχθές ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία, αφού κατηγόρησε το Κίεβο για μαζική επίθεση με drones στον στόλο της, στην προσαρτημένη Κριμαία. Τη Δευτέρα, η Μόσχα προειδοποίησε για κινδύνους που της συνέχισης της ναυσιπλοΐας κατά μήκος της θαλασσίας οδού, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments