Διεθνή

ΕΕ: Προς ομαδικές αγορές αερίου;

ΕΕ: Προς ομαδικές αγορές αερίου;

Πηγή Φωτογραφίας: dailysabah/forbes

Οι κοινές ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών αυτόν τον χειμώνα, θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με όσα εκτίμησε ο Τιερί Μπρετόν

Η ενεργειακή κρίση είναι παρούσα σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τα 27 εθνικά κράτη βρίσκονται μπροστά στη λήψη κρίσιμων ενεργειακών αποφάσεων, οι οποίες καθυστερούν. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, πρότεινε ομαδικές, δηλαδή κοινές, αγορές φυσικού αερίου, αν και αυτό δεν επιλύει πλήρως το πρόβλημα.

Οι κοινές ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών αυτόν τον χειμώνα, θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με όσα εκτίμησε ο Τιερί Μπρετόν. Αυτές οι αγορές μειώνουν το κόστος αγοράς αερίου και επιτρέπουν στις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν από καλύτερη θέση το χειμώνα.

Η παρέμβαση αυτή του αρμοδίου Επιτρόπου έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει από φυσικό αέριο για τον χειμώνα του 2023 – 2024, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ο λογαριασμός του φυσικού αερίου δεν θα πρέπει τελικά να κορυφωθεί χάρη στην καθιέρωση των «κοινών ευρωπαϊκών αγορών». Ο Μπρετόν μίλησε για εθελοντικές ομαδικές αγορές, οι οποίες προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, ο Επίτροπος ήταν επίσης καθησυχαστικός για τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες κινούνται ακόμη σε λογικά επίπεδα. Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασε στο υψηλότερο σημείο τον Αύγουστο, όταν ξεπέρασε τα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πριν υποχωρήσει στα περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ακόμη, ο Επίτροπος καθησύχασε τους Ευρωπαίους πολίτες, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι «είμαστε 95% γεμάτοι με τα στρατηγικά μας άρματα μάχης, πολύ πέρα από το όριο που είχαμε θέσει».

Εντούτοις, οι κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για να επιταχύνουν την ενεργειακή απόδοση, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντλιών θερμότητας και κάθε άλλο μέσο διαρθρωτικής μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο, χωρίς να αποκλείεται εκ προοιμίου η επέκταση των πυρηνικών σταθμών στη γηραιά ήπειρο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments