Διεθνή

Ο Μασκ μετά την εκκεντρικότητα

Ο Μασκ μετά την εκκεντρικότητα

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO/Αρχείου

Με την εξαγορά του Twitter, ο Μασκ άρχισε να θέτει σε φρενήρη εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο απόλυσης.

Επανειλημμένως έχει τεθεί στη δημόσια σφαίρα η εκκεντρικότητα του επιχειρηματία, ο οποίος, σύμφωνα με όσα αναφέρουν εφημερίδες και διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες, είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη. Ενδεχομένως, η εκκεντρικότητα του ανδρός να είχε περάσει σε δεύτερο πλάνο, αφού όσοι κινούνται σε δημόσιους χώρους γίνονται συχνά αντικείμενα του ενός ή του άλλου κακεντρεχούς σχολίου μας. Η εκκεντρικότητα αυτή όμως μεταφέρεται για τα καλά στο κοινωνικό πεδίο της εργασίας και της πολιτικής διαδικασίας και γίνεται επικίνδυνη μέσα από τη συγκέντρωση τόσο μεγάλης δύναμης σε ένα μόνο πρόσωπο.

Με την εξαγορά του Twitter, ο Μασκ άρχισε να θέτει σε φρενήρη εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο απόλυσης. Αυτό ανακοίνωσε με email προς όλους τους εργαζομένους του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Η ενέργεια κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική επιτυχία της εταιρείας του πολυμήχανου Έλον, αν και ορθότερα θα ήταν οι Ευρωπαίοι να αρχίσουμε να προφέρουμε το όνομα του «Ίλον».

Ο γενικός διευθυντής του κοινωνικού μέσου έχει ήδη απολυθεί, ενώ, σύμφωνα με την Washington Post και δημοσιεύματα του ημέτερου τύπου, ο Μασκ προετοιμάζεται να απολύσει περίπου τους μισούς από τους κάπου 7500 εργαζομένους, οδηγώντας τους στο οικονομικό περιθώριο και την προσωπική και κοινωνική οδύνη της ανεργίας.

Εκτός από το πραγματικό πογκρόμ απολύσεων ανώτερων στελεχών και κατώτερων υπαλλήλων, ο Μασκ συνεχίζει να καλλιεργεί άριστα τις σχέσεις του με δύο κατεξοχήν εκπροσώπους του απολυταρχισμού του πολιτικού πεδίου.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποκλείστηκε από το Twitter πριν από σχεδόν δύο χρόνια μετά την αντιθεσμική και αντιδημοκρατική εισβολή στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ, ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν σκόπευε να επιστρέψει σε αυτό το μέσον κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ενθουσιασμένος, πριν από ελάχιστες εβδομάδες, με την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, λέγοντας: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που το Twitter είναι πλέον σε ασφαλή χέρια και δεν διοικείται πλέον από ριζοσπαστικούς αριστερούς τρελούς που μισούν πραγματικά τη χώρα μας. Το Twitter πρέπει να εργαστεί σκληρά για να απαλλαγεί από όλoυς τους ψεύτικους λογαριασμούς που το έχουν πληγώσει τόσο πολύ. Η πλατφόρμα μπορεί να γίνει πιο ελαφριά, αλλά θα γίνει καλύτερη». 

Μάλιστα, πριν τον αποκλεισμό του από το Twitter, ο Τραμπ μιλούσε καθημερινά στους 88 εκατομμύρια συνδρομητές του, μέσω του λογαριασμού του, προκαλώντας τακτικά έντονες διαμάχες.

Επιπλέον, ο Μασκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό επιχειρηματικά από την αγορά των αυτοκινήτων του Tesla από την κινεζική αγορά και από το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας υπό την απολυταρχική και προσωποπαγή εξουσία του Σι Τζινπίνγκ.

Ως δεινός και στυγνός οικονομικός παίκτης , ο Έλον Μασκ θα κάμψει τις «δημοκρατικές ανησυχίες», που στο απώτερο παρελθόν είχε δημοσίως διατυπώσει, και θα ενδιαφερθεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί το αυστηρά ατομικό του συμφέρον, πουλώντας τα αυτοκίνητα του στη χώρα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συστηματικής περιστολής των δημοσίων ελευθεριών, της πολιτιστικής επικυριαρχίας στους Ουιγούρους, στην εκτόξευση απειλών εναντίον της Ταιβάν, η οποία προσπαθεί να αγωνισθεί για την εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα υπάρχει ζήτημα «ελευθερίας της έκφρασης», στην οποία ομνύει κατά τα λοιπά ο Έλον Μασκ.

Ο Καρλ Πόππερ, ελάχιστα χρόνια πριν από την αποδημία του, είχε διαβλέψει στην ραγδαία αναπτυσσόμενη τηλεόραση, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ένα μεγάλο κίνδυνο για την δημοκρατία. Αυτό του είχε στοιχίσει την υποψία ότι ο θεωρητικός της ανοιχτής κοινωνίας και της ανοιχτής πολιτικής επέστρεψε ανομολόγητη μαρξιστική ιδεολογική του μήτρα, αν και αναφερόταν στην ποιότητα των τηλεοπτικών εκπομπών και τον ανεξέλεγκτο τρόπο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. Σήμερα, η ανεξέλεγκτη, δηλαδή πέραν κάθε νομικού και κοινωνικού ελέγχου, λειτουργία για τέτοιες μαζικές πλατφόρμες είναι ολοφάνερο ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πηγή κινδύνων τόσο για την ποιότητα της δημοκρατικής λειτουργίας, όσο και για την εθνική ασφάλεια, αν δεν έχει ήδη εξελιχθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments