Διεθνή

Η ρωσική «επιστράτευση» του ψύχους

Η ρωσική «επιστράτευση» του ψύχους

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου NDTV/APA

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη τη Μόσχα για «ενεργειακή τρομοκρατία», δηλαδή να μετατραπεί η Χερσώνα, που είναι η περιοχή – τομή της πολεμικής σύγκρουσης, σε παγωμένη πόλη

Η Ρωσία έχει υποστεί αλλεπάλληλες απώλειες, λόγω των ανακαταλήψεων εδαφών. Ο Πούτιν προσπαθεί να αντισταθμίσει τις ήττες αυτές στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, καταστρέφοντας πλέον ζωτικής σημασίας υποδομές για να καθυποτάξει τον αμυνόμενο πληθυσμό «παγώνοντάς» τον ενόψει του χειμώνα που ήδη έχει χτυπήσει την πόρτα της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερα drones καμικάζι, ιρανικής προέλευσης, σε υποδομές και πολιτικούς στόχους στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Μετά τη μεγάλη ζημιά στο ηλεκτρικό δίκτυο, που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, εκατομμύρια Ουκρανοί έμειναν χωρίς ρεύμα. Αυτό ώθησε τον Πρόεδρο Ζελένσκι να κατηγορήσει τη Μόσχα για «ενεργειακή τρομοκρατία», δηλαδή να μετατραπεί η Χερσώνα, που είναι η περιοχή – τομή της πολεμικής σύγκρουσης, σε παγωμένη πόλη.

Έτσι, με βάση όλα τα διεθνή δημοσιεύματα, τα ρωσικά στρατεύματα έπληξαν  τέσσερις οικισμούς στην περιοχή, κυρίως με ρουκέτες, και κατέστρεψαν έναν αγωγό φυσικού αερίου και μια γραμμή ηλεκτροδότησης, καθώς και την καταστροφή πολλών κτιρίων κατοικιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλήφθηκαν εγκαίρως τους σχεδιασμούς του Πούτιν και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι θέλει να «παγώσει» τον ουκρανικό πληθυσμό τον χειμώνα λόγω της αδυναμίας επικράτησης στο πεδίο, δεδομένου ότι ο Πούτιν ανακοίνωσε τη συνεχιζόμενη εκτόπιση των κατοίκων της νότιας περιοχής της Χερσώνας ενόψει της  πίεσης του στρατού του Κιέβου.

Η Ουκρανία έχει καταγγείλει την πολιτική «εκτόπισης» στα ανατολικά της επικράτειάς της, που βρίσκονται υπό το ρωσικό έλεγχο, ακόμη και στην ίδια τη Ρωσία, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να γίνει μάρτυρας της νέας πολεμικής συνθήκης που διαμορφώνεται.

Την ίδια ημέρα, η διεθνής κοινότητα έσπευσε να πολλαπλασιάσει τις πρωτοβουλίες της, προκειμένου να προσπαθήσει να αναγκάσει το Κρεμλίνο να διακόψει την επίθεσή του. Αυτό έπραξε και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ζήτησε από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ασκήσει την επιρροή, που διαθέτει, στη Μόσχα.

Το ίδιο συνέβη, σχεδόν ταυτόχρονα, στη συνάντηση της G7 στο Μίνστερ, στη Γερμανία, η οποία επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξή της προς το Κίεβο.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά βιομηχανοποιημένων χωρών συμφώνησαν να δημιουργήσουν «έναν μηχανισμό συντονισμού» για να βοηθήσουν άμεσα και δραστικά την Ουκρανία να επισκευάσει τις εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού και ύδρευσης που έχουν «σφυροκοπηθεί» μαζικά τις τελευταίες εβδομάδες από τους Ρώσους. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε αντλίες νερού, σε θερμαντήρες, σε κουβέρτες, σε κρεβάτια ή ακόμη και σε σκηνές.

Κι αυτή η νέα φάση της σύγκρουσης, που αναμένεται να οξυνθεί τις επόμενες ώρες και ημέρες, μόνο τυχαίο χαρακτήρα δεν έχει.  Η Ρωσία προσπαθεί να αντισταθμίσει τις στρατιωτικές της ήττες στην Ουκρανία στοχεύοντας ζωτικής σημασίας υποδομές για να υποτάξει αυτή τη χώρα «παγώνοντας» τους κατοίκους της, τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα, όπως καίρια επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν.

Και η τοποθέτηση αυτή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν περικλείει καμία νεοιμπεριαλιστική αμερικανική ή/και νατοϊκή υστεροβουλία και καμία υποψία εδαφικής επέκτασης στα ανεξάρτητα εδάφη της Ουκρανίας. Οι πολιτικές ηγεσίες του δυτικού κόσμου έχουν επίγνωση του υψηλού συμβολισμού που έχει η Χερσώνα για τον Πούτιν. Ένας συμβολισμός που κινείται, ταυτόχρονα, σε γεωπολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, αφού στα εδάφη της Χερσώνας διακυβεύεται το ίδιο το πολιτικό μέλλον του Ρώσου Προέδρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments