Διεθνή

NYT: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του ΝΑΤΟ – Ποιος ή ποια θα διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ

NYT: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του ΝΑΤΟ – Ποιος ή ποια θα διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου spiegel

Ενισχυμένα τα σενάρια πως αυτή τη φορά θα είναι γυναίκα που θα ηγηθεί της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

Μπορεί η θητεία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ να λήγει τον Σεπτέμβριο του 2023, ωστόσο τα σενάρια διαδοχής και  τα πρώτα όνομα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους από το περασμένο καλοκαίρι, όταν έπεσε ως ιδέα ο …Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο, πλέον η κούρσα έχει ξεκινήσει σοβαρά και σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι παρασκηνιακές διεργασίες για τη διαδοχή του έχουν ήδη ξεκινήσει «για τα καλά», με τις «γραμμές μάχης» και τα ανταγωνιστικά «στρατόπεδα» να βρίσκονται πλέον σε τροχιά διαμόρφωσης.

Ωστόσο όπως επισημαίνει στο άρθρο είναι ακόμη νωρίς και  τα ονόματα των υποψηφίων που ακούγονται πρώτα συνήθως στην πορεία «καίγονται».

Ωστόσο, στην ονοματολογία, ακούγεται η 54χρονη νυν υπουργός Οικονομικών και αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, μια πολιτικός η οποία έχει ουκρανικές ρίζες, καθώς η μητέρα της είναι από την Ουκρανία. Η Φρίλαντ μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ουκρανικά και ρωσικά. Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν (2017 – 2019) είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών του Καναδά. Η ίδια είχε εργαστεί παλαιότερα ως δημοσιογράφος ενώ σύζυγός της είναι ο δημοσιογράφος των New York Times Γκρέιχαμ Μπόουλι.

Παράλληλα ωστόσο, έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν και πιθανές ευρωπαϊκές υποψηφιότητες. Όπως αυτή της 45χρονης πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας, της 49χρονης προέδρου της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα και της 54χρονης πρώην προέδρου της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς που είχε διατελέσει και πρέσβης της Κροατίας στην Ουάσιγκτον.

Το όνομα που έχει ακουστεί ως πιθανό από τη Βρετανία είναι εκείνο του νυν υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Όπως αφήνει να εννοηθεί ο Στίβεν Ερλάνγκερ, η Κρίστια Φρίλαντ ενδέχεται να έχει και την στήριξη των ΗΠΑ. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς ακόμη απέχει πολύ από τον νατοϊκό στόχο του 2% του ΑΕΠ στο μέτωπο των αμυντικών δαπανών.

Με πληροφορίες από New York Times

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments