Ειδήσεις

Λέιν (ΕΚΤ): Αυξάνονται οι πιθανότητες για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Λέιν (ΕΚΤ): Αυξάνονται οι πιθανότητες για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a news conference following the ECB's monetary policy meeting in Frankfurt, Germany March 16, 2023. REUTERS/Heiko Becker/File Photo

Η μείωση του πληθωρισμού αναμένεται να επιτρέψει στην ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια- Ο ρόλος της FED

Η υπόθεση για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο ενισχύεται καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει επιτέλους να μειώνεται, δήλωσε σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El Confidencial ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, όπως μεταδίδει το Reuters. .

Η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί μείωση επιτοκίων στις 6 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα εισερχόμενα στοιχεία ενισχύουν την πεποίθηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

«Τόσο η άμεση εκτίμηση του Απριλίου για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ όσο και ο αριθμός του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου που βγήκε βελτιώνουν την πεποίθησή μου ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως», δήλωσε ο Λέιν.

«Έτσι, από σήμερα, το προσωπικό μου επίπεδο εμπιστοσύνης έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τη συνάντησή μας τον Απρίλιο», είπε ο Λέιν, προσθέτοντας ότι περισσότερα κρίσιμα δεδομένα αναμένεται να δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι επενδυτές φαίνεται επίσης να πιστεύουν ότι μια περικοπή των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι τελειωμένη υπόθεση, αλλά οι αμφιβολίες για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε ότι η χαλάρωση της δικής της πολιτικής θα μπορούσε να καθυστερήσει.

Ενώ η ΕΚΤ επιμένει ότι δεν εξαρτάται από τη Fed, ένα διευρυνόμενο χάσμα επιτοκίων μεταξύ των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου θα αποδυνάμωνε το ευρώ και θα τονώσει τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, περιορίζοντας πιθανώς την όρεξη της ΕΚΤ να προχωρήσει μόνη της.

Ο Λέιν είπε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου έδειξαν τελικά πρόοδο στις τιμές των υπηρεσιών, αλλά η τράπεζα θα συνεχίσει να εστιάζει στις υπηρεσίες για να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτροχιάσει τον αποπληθωρισμό αργότερα.

Ο συνολικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον περασμένο μήνα και η ΕΚΤ αναμένει ότι θα κυμανθεί γύρω από αυτό το επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, πριν υποχωρήσει ξανά το 2025.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments