Διεθνή

Η Αμερική σε ρόλο πυροσβέστη μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου

Η Αμερική σε ρόλο πυροσβέστη μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου

Πηγή Φωτογραφίας: euractive

Κατά τον Αμερικανό πρέσβη, η αποχώρηση των Σέρβων από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί λύση στις τρέχουσες διαφωνίες και μπορεί να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θέτουν σε κίνδυνο τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο διάλογο μεταξύ αυτών των δύο χωρών, υπό τη μεσολάβηση του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μια ημέρα μετά τη χθεσινή απόφαση της Σερβικής Λίστας, δηλαδή του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, να αποχωρήσει από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά τον Αμερικανό πρέσβη, η αποχώρηση των Σέρβων από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί λύση στις τρέχουσες διαφωνίες και μπορεί να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσχωρούν στην άποψη της ΕΕ, καλώντας τους εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας να ενεργήσουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο διάλογο και να επιστρέψουν στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και της τοπικής διοίκησης.

Η πρωτοβουλία της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος της σερβικής μειονότητας, να εγκαταλείψει τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου ήρθαν μετά την απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να αναστείλουν τον διευθυντή της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για τη βόρεια περιοχή, ο οποίος αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για την επανεγγραφή αυτοκινήτων που φέρουν πινακίδες που εκδόθηκαν από τη Σερβία στο RKS (=Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου).

Η αμερικανική πλευρά διαμήνυσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ είναι σύμφωνες με την ΕΕ σχετικά με το αίτημα προς την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης για επανεγγραφή αυτοκινήτων με παράνομες σερβικές πινακίδες RKS.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου κάλεσε τους Σέρβους να μην εγκαταλείψουν τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Σε αντίθεση με το Κόσοβο, η Σερβία υποστήριξε την απόφαση της Σερβικής Λίστας.

Έως τώρα, η Σερβία και η Σερβική Λίστα, η οποία είναι η κυριότερη κομματική έκφραση της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο, τηρούν αρνητική στάση απέναντι στις πρωτοβουλίες των Κοσοβάρων. Αυτό όμως τους οδηγεί σε μια κατάσταση διεθνούς απομόνωσης, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και  η Ευρωπαϊκή Ένωση καλούν τα δύο μέρη σε διάλογο. Εις μάτην.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments