Διεθνή

Κίνα: Πολιτική χρήση του «μηδενικού κορωνοïού»

Κίνα: Πολιτική χρήση του «μηδενικού κορωνοïού»

Πηγή Φωτογραφίας: ctvnews/Politico

Καθημερινά, ο πληθυσμός υποβάλλεται σε προληπτικούς ελέγχους, υποχρεωτικές παρατεταμένες «καραντίνες» συνεχίζουν να επιβάλλονται, καθώς και εγκλεισμοί όταν εμφανίζονται κρούσματα. Ως αποτέλεσμα, οι Κινέζοι καταναλώνουν λιγότερο και η δραστηριότητα διολισθαίνει

Η πολιτική «μηδενικού Covid» συνεχίζει να επιβαρύνει την κινεζική οικονομία και κοινωνία, αλλά περικλείει και σαφείς πολιτικές παραμέτρους.

Καθημερινά, ο πληθυσμός υποβάλλεται σε προληπτικούς ελέγχους, υποχρεωτικές παρατεταμένες «καραντίνες» συνεχίζουν να επιβάλλονται σε άτομα που είναι θετικά, καθώς και εγκλεισμοί όταν εμφανίζονται κρούσματα. Ως αποτέλεσμα, οι Κινέζοι καταναλώνουν λιγότερο και η δραστηριότητα διολισθαίνει.

Αυτό το τελευταίο φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού που κοινοποιήθηκαν από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Ο σχετικός, ο οποίος μετρά, ουσιαστικά, το κόστος των αγαθών, μειώθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα. Όταν αυτός ο δείκτης είναι στο κόκκινο, γενικά αντανακλά την αδύναμη ζήτηση και την επιβάρυνση των εταιρικών κερδών. Ήδη τον Σεπτέμβριο, οι τιμές παραγωγού, αν και είχαν σημειώσει άνοδο 0,9%, σημείωσαν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του τελευταίου έτους.

Επιπλέον, οι εξαγωγές της χώρας σημείωσαν την πρώτη τους πτώση από το 2020, υπό την επίδραση αυτών των περιορισμών στον τομέα της υγείας και της απειλής μιας σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης.

Η επιμονή, όμως, στην πολιτική του μηδενικού covid – 19 συνοδεύεται και από σοβαρές πολιτικές χρήσεις της πανδημικής κρίσης και του πανδημικού υιού.

Η πρώτη από αυτές σχετίζεται με την απόφαση του προσφάτου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, που εδραίωσε στην εξουσία τη θέση του Σι Τζινπίνγκ. Αυτός κατάφερε να συγκεντρώσει το σύνολο των ουσιαστικών εξουσιών στα χέρια του. Καρατόμησε κάθε εσωκομματική απόκλιση και περιθωριοποίησε κάθε αποκλίνουσα πολιτική φωνή. Αυτή η ακραία συγκεντρωτική εξουσία απαιτεί την απόλυτη πειθάρχηση μελών και στελεχών. Η πολιτική του μηδενικού covid – 19 επιστρατεύεται για την επίτευξη της πλήρους κομματικής πειθαρχίας.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, η «γραμμή» αυτή μεταφράζεται σε μέτρα κοινωνικής απόστασης. Τέτοια μέτρα υπαγορεύονται ασφαλώς από τον θανατηφόρο χαρακτήρα του ιού. Χρησιμοποιούνται, όμως, όλο και περισσότερο για να επιτευχθεί η αναγκαία απόσταση ανάμεσα στους πολίτες. Το έδαφος προλειαίνεται για την εκτεταμένη καταστολή και αστυνόμευση στο όνομα πάντοτε του γενικού καλού, το οποίο λαμβάνει τη μορφή της γενικής υγείας και ασφάλειας των πολιτών – υπηκόων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments