Διεθνή

Γαλλία: “Πράσινο φως” στο σκάφος μεταναστών να ελλιμενίσει και πυρά στην Ιταλία

Γαλλία: “Πράσινο φως” στο σκάφος μεταναστών να ελλιμενίσει και πυρά στην Ιταλία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η ιταλική απάντηση στα γαλλικά πυρά

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επιτρέψει σε πλοίο της ΜΚΟ που μετέφερε περισσότερους από 200 μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο να ελλιμενίσει στο λιμάνι της Τουλόν, ενώ επέκρινε δριμύτατα την Ιταλία για την άρνησή της.

Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που απασχολεί και στις δύο χώρες και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Τζεράλντ Νταρμανίν είπε ότι η απαγόρευση της δεξιάς ιταλικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό πλοίο, το οποίο είχε κολλήσει στα ανοιχτά της Σικελίας για μέρες, ήταν «καταδικαστέα» και «εγωιστική».

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία αποφάσισε κατ’ εξαίρεση να αναπληρώσει την απαράδεκτη συμπεριφορά της ιταλικής κυβέρνησης και να καλέσει το πλοίο να φτάσει στο στρατιωτικό λιμάνι της Τουλόν», είπε ο Νταρμανίν σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ιταλία απέρριψε κατηγορηματικά την κριτική, λέγοντας ότι η γαλλική αντίδραση υπογράμμισε την αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει έναν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών, πολλοί από τους οποίους φτάνουν στην ήπειρο μέσω πλοίων από τη βόρεια Αφρική.

«Η αντίδραση της Γαλλίας στο αίτημα να υποδεχθεί 234 μετανάστες, ενώ η Ιταλία έχει δεχθεί 90.000 μόνο φέτος, είναι εντελώς ακατανόητη μπροστά στις συνεχείς εκκλήσεις για αλληλεγγύη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεδόσι.

Το Ocean Viking, το οποίο διαχειρίζεται η φιλανθρωπική οργάνωση SOS Mediterranee, έπλεε την Πέμπτη από το γαλλικό νησί της Κορσικής, αλλά στο παρελθόν βρισκόταν κοντά στην Ιταλία. Ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στην Τουλόν την Παρασκευή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόταν στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας», είπε ο Νταρμανίν, προσθέτοντας «θα υπάρξουν εξαιρετικά ισχυρές συνέπειες για τη διμερή σχέση».

Αρχικά, η Γαλλία δεν θα δεχθεί περίπου 3.000 μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία και τους οποίους είπε ότι το Παρίσι είχε προηγουμένως συμφωνήσει να δεχτεί. Οι Γάλλοι θα ενισχύσουν επίσης τους ελέγχους στα σύνορά τους με την Ιταλία για να αποτρέψουν τις διελεύσεις μεταναστών, είπε.

Μακροχρόνιες εντάσεις

Η Ιταλία και η Ισπανία, όπου φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες με σκάφη, έχουν πει εδώ και καιρό ότι οι σύμμαχοι της ΕΕ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν. Μόνο 164 από τους σχεδόν 90.000 μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία φέτος έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής σε άλλα κράτη της ΕΕ, λένε τα Ηνωμένα Έθνη.

Το ζήτημα του πώς να χειριστεί κανείς τη μετανάστευση στην εν πολλοίς χωρίς σύνορα Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πηγή εντάσεων εδώ και χρόνια, αλλά η ανοιχτή και σκληρή κριτική της Γαλλίας προς την Ιταλία την Πέμπτη είναι αρκετά ασυνήθιστη.

Συνολικά τέσσερα πλοία ΜΚΟ που μετέφεραν περίπου 1.000 μετανάστες είχαν καθηλωθεί στα ανοιχτά της Ιταλίας τις τελευταίες ημέρες, με την κυβέρνηση να προτρέπει τα κράτη σημαίας τη Γερμανία και τη Νορβηγία να τα αναλάβουν.

Τρία τελικά ελλιμενίστηκαν στην Ιταλία. Ο Ocean Viking ήταν το τέταρτο.

Η κυβέρνηση της Μελόνι κατηγόρησε τα πλοία των ΜΚΟ ότι λειτουργούν ως de facto υπηρεσία ταξί για μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και τους απείλησε με πρόστιμα.

Με τη γαλλική πολιτική να στρέφεται προς τα δεξιά και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, η κεντρώα κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δέχεται επίσης αυξανόμενη πίεση για τη μετανάστευση.

Η ακροδεξιά έσπευσε να αντιδράσει στην απόφαση να αφήσει τον Ocean Viking να ελλιμενίσει, με τη Μαρίν Λε Πέν του RN να αναρτά στο Twitter ότι ήταν «δραματικά» ήπιος με τη μετανάστευση.

Εν τω μεταξύ, η Φαμπιέν Λασάλ, αναπληρώτρια επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης SOS Mediterranee προέτρεψε τα κράτη της ΕΕ να συντονίσουν καλύτερα τις προσπάθειες και να σταματήσουν να «πολιτικοποιούν» το ζήτημα.

«Είναι μια μεγάλη ανακούφιση με πολύ θυμό», είπε για το πράσινο φως της Γαλλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments