Διεθνή

Η Γερμανία ακυρώνει και δεύτερη πώληση στην Κίνα

Η Γερμανία ακυρώνει και δεύτερη πώληση στην Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Το αίτημα του υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, ο οποίος θεώρησε την πώληση αυτών των στρατηγικών γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα απειλή για την εθνική ασφάλεια, εγκρίθηκε από την τρικομματική κυβέρνηση

Σε δεύτερη διαδοχική ακύρωση πώλησης γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών προβαίνει η Γερμανία, η οποία δείχνει ότι τηρεί ακόμη μία επιφυλακτική στάση απέναντι στην Κίνα και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατάφερε να αποτρέψει την πώληση σε Κινέζους επενδυτές δύο εργοστασίων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που ανήκουν στους Γερμανούς Elmos και ERS Electronic. Το αίτημα του υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, ο οποίος θεώρησε την πώληση αυτών των στρατηγικών γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα απειλή για την εθνική ασφάλεια, εγκρίθηκε την Τετάρτη από την τρικομματική κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Η κυβέρνηση του Σολτς ενέκρινε το μπλοκάρισμα των σχεδίων για την εξαγορά από Κινέζους επενδυτές δύο γερμανικών εργοστασίων για την κατασκευή μικροηλεκτρονικών εξαρτημάτων, με το ένα να ανήκει στην Elmos και το άλλο στην E RS Electronic.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, ο οποίος ζήτησε αυτό το μέτρο, εξήγησε, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, στον Τύπο αυτήν την απόφαση που είναι δυσμενής για την Κίνα: «Η Κίνα είναι, και πρέπει να παραμείνει, εμπορικός εταίρος. Ωστόσο, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς και πρέπει να δούμε αν τα συμφέροντα του εμπορίου και η αγορά κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν για επεκτατικές πολιτικές ενάντια στα συμφέροντα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».

Η πώληση ενός εργοστασίου της κατασκευάστριας εταιρείας Elmos, που εδρεύει στο Ντόρτμουντ της δυτικής Γερμανίας και παράγει ημιαγωγούς που προορίζονται για την αυτοκινητοβιομηχανία, δεν αποτελεί έκπληξη, αφού είχε ανακοινωθεί από τα τέλη του 2021.

Όμως, το υπουργείο Οικονομίας, σε αυτούς τους καιρούς των αυξανόμενων εντάσεων με την Κίνα, ακολούθησε τις συστάσεις της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών που, υπό την παρακολούθηση του Υπουργείου Εσωτερικών, έκρινε ότι αυτή η πώληση του εργοστασίου της Elmos στα κινεζικά συμφέροντα  αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια. Οι ημιαγωγοί, των οποίων η παραγωγή κυριαρχείται από την Ασία, θεωρούνται στρατηγική βιομηχανία από τους Ευρωπαίους, που επιθυμούν να αυξήσουν την κυριαρχία τους.

Το δεύτερο βέτο αφορά την εξαγορά της εταιρείας ERS Electronic, με έδρα τη Βαυαρία, η οποία παρέχει, μεταξύ άλλων, τεχνολογία ψύξης σε κατασκευαστές ημιαγωγών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments