Διεθνή

Washington Post: Η Κίνα θέλει να διορθώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα κάνει το πρώτο βήμα

Washington Post: Η Κίνα θέλει να διορθώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα κάνει το πρώτο βήμα

Πηγή Φωτογραφίας: nbcnews

Από τότε που επιβεβαιώθηκε εκ νέου ως ο πρωταρχικός ηγέτης τον περασμένο μήνα, ο Σι είναι πιο επικεντρωμένος από ποτέ στο να γίνει η Κίνα μια σύγχρονη σοσιαλιστική υπερδύναμη με παγκόσμια επιρροή - μια θέση που περιμένει να αποδεχτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Μια αμερικανική πολιτική που περιλαμβάνει την Κίνα σπάνια λαμβάνει την προσοχή που δόθηκε τον περασμένο μήνα στον Σκοτ ​​Κένεντι, τον πρώτο Αμερικανό μελετητή που επισκέφθηκε από τότε που ξεκίνησαν οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί του Πεκίνου για τον κορωνοϊό πριν από δύο χρόνια.

Για τον Κένεντι, ειδικό στις κινεζικές επιχειρήσεις και οικονομία στο δεξαμενή σκέψης Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών με έδρα την Ουάσιγκτον, προοριζόταν ως ένα ταξίδι με παγοθραυστικό. Όμως, το περιεχόμενο των συναντήσεών του με περισσότερους από 100 ακαδημαϊκούς, επιχειρήσεις και αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Εξωτερικών Xie Feng, τον εξέπληξε.

Το ενδιαφέρον τους για διάλογο ήταν εν μέρει να καταστήσουν σαφή την ανησυχία της χώρας για τις τεταμένες σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Υπάρχει σημαντική ανησυχία στο Πεκίνο για τα κίνητρα των ΗΠΑ. Βλέπουν την Ουάσιγκτον να έχει έναν βαθύ φόβο για τυχόν αντιπάλους», είπε ο Κένεντι μετά την επιστροφή του στην πατρίδα. «Από τη σκοπιά τους, η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη συνάντησή του, τη Δευτέρα με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί για να δημιουργήσει έναν «υπόβαθρο» για τη σχέση . Η Κίνα, επίσης, έχει σηματοδοτήσει ότι θέλει να επαναφέρει τους δεσμούς σε καλό δρόμο μετά από πολλά χρόνια έντονων διαφωνιών σχετικά με το εμπόριο, την τεχνολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά για το Πεκίνο, αυτό δεν είναι να συμφωνήσει κανείς, να διαφωνήσει ή να βρει πώς να αποφύγει το χειρότερο σενάριο της απόλυτης σύγκρουσης.

Από τότε που επιβεβαιώθηκε εκ νέου ως ο πρωταρχικός ηγέτης τον περασμένο μήνα, ο Σι είναι πιο επικεντρωμένος από ποτέ στο να γίνει η Κίνα μια σύγχρονη σοσιαλιστική υπερδύναμη με παγκόσμια επιρροή – μια θέση που περιμένει να αποδεχτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κινέζοι ειδικοί λένε ότι η διόρθωση της σχέσης θα απαιτήσει περισσότερα από μια επίδειξη καλής θέλησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα συμφωνήσει σε θεμελιώδεις πτυχές της σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της τύχης της Ταϊβάν, του αυτοδιοικούμενου, δημοκρατικού νησιού των 23 εκατομμυρίων που το Πεκίνο διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι εφόσον δεν υπάρχει σύγκρουση ή κρίση στις σχέσεις, τότε είναι εντάξει. Αλλά η Κίνα θέλει να δει στοιχεία προόδου, ειδικά όταν πρόκειται για την Ταϊβάν», δήλωσε ο Wu Xinbo, κοσμήτορας Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη.

Ωστόσο , η αποφασιστικότητα του Σι να αναλάβει τον έλεγχο του νησιού, με τη βία, αν χρειαστεί, έχει αυξηθεί μόνο ως απάντηση στις αμερικανικές προσπάθειες να στηρίξουν την άμυνα της Ταϊβάν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά από συνεχόμενα χρόνια πανδημίας, ελάχιστης προσωπικής επαφής, με πολλά κυβερνητικά κανάλια να έχουν ακυρωθεί, ανασταλεί ή λήξει, οι ανεπίσημοι διάλογοι ήταν από τα λίγα εργαλεία που έχουν απομείνει για τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να συνομιλούν μεταξύ τους. Γνωστοί Κινέζοι μελετητές άρχισαν να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες και έχουν προσκαλέσει Αμερικανούς ομολόγους τους να κάνουν το ίδιο.

«Εάν μπορούμε να αναβιώσουμε τους μηχανισμούς επικοινωνίας, τότε στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να βασιζόμαστε υπερβολικά στη συνάντηση των κορυφαίων ηγετών», σημείωσε ο Wu.

Το ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαιρέτησαν αυτήν την άνοδο στις ανταλλαγές ως ένδειξη χαλάρωσης των εντάσεων αποκαλύπτει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Πριν από δεκαέξι μήνες, ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi παρουσίασε λίστες με παράπονα και αιτήματα σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Τιαντζίν. Η Κίνα κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να κάνουν την πρώτη κίνηση και είχαν τρεις βασικές απαιτήσεις: καμία προσπάθεια υπονόμευσης της ανάπτυξης της Κίνας, καμία πρόκληση για το πολιτικό της σύστημα και καμία «ζημία» στις αξιώσεις κυριαρχίας της στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η θέση του Πεκίνου δεν έχει αλλάξει από τότε. Αυτό που έχει αλλάξει, ωστόσο, είναι ο βαθμός ελέγχου του Σι στο εσωτερικό και η ανησυχία για την κατάσταση του κόσμου. Στο 20ο Εθνικό Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όπου η κυριαρχία του παρατάθηκε για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια, ο Σι συσσώρευσε την ανώτατη ηγεσία με πιστούς υπολοχαγούς και προειδοποίησε για «επικίνδυνες καταιγίδες» που υπονομεύουν την άνοδο της Κίνας.

Κάποιοι στην Κίνα υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ περιορισμένος στο εσωτερικό για να συνάψει μόνιμες συμφωνίες ή να βελτιώσει πραγματικά τους δεσμούς.

«Το Πεκίνο πιστεύει ότι ο έλεγχος του Λευκού Οίκου στο ζήτημα της Ταϊβάν μειώνεται, επειδή το Κογκρέσο έχει πιάσει το τιμόνι», δήλωσε ο Zhao Minghao, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη. «Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια διχασμένη κυβέρνηση μετά την ενδιάμεση θητεία, η οποία έχει κλιμακώσει τους κινδύνους της Κίνας και των ΗΠΑ να πέσουν σε ανοιχτές εχθροπραξίες για την Ταϊβάν».

Οι Κινέζοι ηγέτες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις προσπάθειες του Μπάιντεν να συγκεντρώσει συμμάχους. Σε απάντηση στην ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για την πολιτική της Κίνας τον Μάιο —στην οποία χαρακτήρισε τη χώρα «την πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη» — το Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν Ασιατική-Ειρηνική έκδοση του ΝΑΤΟ με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Κορέα για να «διαταράξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην περιοχή.

Αν και η σχέση άρχισε να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, ο Zheng Yongnian, ένας επιφανής μελετητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, στο Shenzhen, είπε ότι η παρακμή της έγινε πιο ουσιαστική υπό τον Μπάιντεν. Ο πρόεδρος έχει «οπλίσει και πολιτικοποιήσει» το εμπόριο, αντί απλώς να προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας, είπε ο Zheng.

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του, η Κίνα σηματοδότησε έναν βαθμό προθυμίας να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ και οι δύο προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές. Αλλά η προσέγγιση έχει σε μεγάλο βαθμό αποτύχει, με το Πεκίνο να αναστέλει ή να ακυρώνει τις συνομιλίες μεταξύ στρατού, τη συνεργασία κατά των ναρκωτικών και τις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή ως αντίποινα για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο.

«Από την πλευρά των ΗΠΑ, όλα έχουν να κάνουν με τις επικοινωνίες κρίσεων. Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε το χειρότερο σενάριο; Ενώ από την κινεζική πλευρά, ο τρόπος για να διαχειριστεί κανείς υπεύθυνα τον ανταγωνισμό είναι η επίτευξη συμφωνίας για τις βασικές αρχές», δήλωσε ο Rorry Daniels, διευθύνων σύμβουλος του Asia Society Policy Institute στη Νέα Υόρκη.

Ορισμένοι Κινέζοι μελετητές, πρόσθεσε ο Ντάνιελς, είχαν ακόμη εγείρει την ιδέα να προσπαθήσουν να εκπονήσουν ένα κοινό ανακοινωθέν, όπως τα τρία θεμελιώδη έγγραφα που διαμόρφωσαν τις σχέσεις των εθνών μεταξύ τους τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

«Η Κίνα ψάχνει πραγματικά για ένα αστέρι του βορρά να δείξει και να πει «Αυτή είναι η φύση της σχέσης»», είπε. «Αλλά οι ΗΠΑ δεν προσεγγίζουν την Κίνα με την ίδια νοοτροπία».

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από το Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας προσέφερε τρεις δυνατότητες για μελλοντικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών. 

Η καλύτερη περίπτωση ήταν η ένταση και ο σκληρός ανταγωνισμός. Το μεσαίο σενάριο ήταν η τεχνολογική, οικονομική και πολιτιστική αποσύνδεση.

Ο τελευταίος ήταν ο ολοκληρωτικός πυρηνικός πόλεμος.

πηγή:Washington Post

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

24.04.2024 | 14:11

«Θύμα» ψυχρού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας το Tik Tok

24.04.2024 | 14:09

Ο καφές της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αχρηστεύσει τους μπαρίστας;

24.04.2024 | 14:05

Κατάρ για Χαμάς: Θα παραμείνει στην Ντόχα όσο είναι «χρήσιμη και θετική» στις διαπραγματεύσεις

24.04.2024 | 14:05

«Γκάφα» ή αποκάλυψη της ατζέντας Κασσελάκη για την υγεία;

24.04.2024 | 14:01

Ο Μπλίνκεν πάει στο Πεκίνο για να τρίξει τα δόντια

24.04.2024 | 14:00

Προσπάθειες για νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

24.04.2024 | 13:59

Ειρωνείες Γκιουλέρ για Σταϊνμάγερ: Ας φάει πρώτα το ντονέρ του

24.04.2024 | 13:54

Στο Αυτόφωρο στέλνει τον Φλώρο ο Τασούλας μετά το ξύλο στη Βουλή [vid]

24.04.2024 | 14:11

«Θύμα» ψυχρού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας το Tik Tok

24.04.2024 | 14:05

Κατάρ για Χαμάς: Θα παραμείνει στην Ντόχα όσο είναι «χρήσιμη και θετική» στις διαπραγματεύσεις

24.04.2024 | 14:01

Ο Μπλίνκεν πάει στο Πεκίνο για να τρίξει τα δόντια

24.04.2024 | 13:59

Ειρωνείες Γκιουλέρ για Σταϊνμάγερ: Ας φάει πρώτα το ντονέρ του

24.04.2024 | 13:52

Μπάιντεν από τη Φλόριντα: Ο Τραμπ φταίει για τον «εφιάλτη» με τις αμβλώσεις

24.04.2024 | 12:18

Η άνοδος της ακροδεξιάς τρομάζει την Ευρώπη

24.04.2024 | 12:05

Το «σχέδιο Ρουάντα» νόμος του βρετανικού κράτους

24.04.2024 | 11:53

Μπορέλ: H EE έστειλε ισχυρό μήνυμα κάνοντας έκκληση για ειρήνη

24.04.2024 | 14:05

Κατάρ για Χαμάς: Θα παραμείνει στην Ντόχα όσο είναι «χρήσιμη και θετική» στις διαπραγματεύσεις

24.04.2024 | 14:01

Ο Μπλίνκεν πάει στο Πεκίνο για να τρίξει τα δόντια

24.04.2024 | 13:59

Ειρωνείες Γκιουλέρ για Σταϊνμάγερ: Ας φάει πρώτα το ντονέρ του

24.04.2024 | 11:11

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την έγκριση της στρατιωτικής βοήθεια 61 δισ. δολαρίων

24.04.2024 | 10:42

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί εναντίον ισραηλινής χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα

24.04.2024 | 10:20

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Τσερνίχιβ και Χάρκοβο

24.04.2024 | 10:07

Με τις ζημιές σε γερμανικές πόλεις κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο συγκρίνει τις καταστροφές στη Γάζα ο Μπορέλ

23.04.2024 | 11:37

Η Γερμανία προτρέπει τον Σούνακ να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα

MUST READ

Policy Briefs

Η άνοδος της ακροδεξιάς τρομάζει την Ευρώπη

Έρευνα του Politico.

24.04.2024 | 12:18

Policy Briefs

Το «σχέδιο Ρουάντα» νόμος του βρετανικού κράτους

Μετά από 8ωρη συνεδρίαση της βρετανικής βουλής εγκρίθηκε το «σχέδιο Ρουάντα» για τις απελάσεις αιτούντων άσυλο. Μένει μόνο η υπογραφή του βασιλιά. Η πρώτη πτήση σε 10 έως 12 εβδομάδες.

24.04.2024 | 12:05

Policy Briefs

Μπορέλ: H EE έστειλε ισχυρό μήνυμα κάνοντας έκκληση για ειρήνη

Την ανάγκη περαιτέρω αποκλιμάκωσης υπογράμμισε ο Μπορέλ.

24.04.2024 | 11:53

Policy Briefs

Φον ντερ Λάιεν: Η οικονομία της Ε.Ε. είναι δυνατότερη από ό,τι πριν πέντε χρόνια

«Η κρίση της υγείας του Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η ενεργειακή κρίση, θα μπορούσαν να έχουν εκφυλιστεί σε μια δραματική οικονομική και κοινωνική κρίση. Αλλά αυτό δεν ήταν έτσι», ανακοίνωσε στους ευρωβουλευτές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

24.04.2024 | 11:16

Γεωπολιτικά

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την έγκριση της στρατιωτικής βοήθεια 61 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε την περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία

24.04.2024 | 11:11

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα - Οι δηλώσεις στη Σύνοδο

18.04.2024 | 17:37

Οι θέσεις τους παραμένουν θέσεις βαθιά προβληματικές

Πολιτική

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος και η "φουρτούνα" των θαλάσσιων πάρκων

18.04.2024 | 15:00

Η Αθήνα θέλει να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους, παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς.

Πολιτική

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την υποψηφιότητα Μπελέρη

18.04.2024 | 14:00

Διεθνοποιείται αποφασιστικά η περιπέτεια του Έλληνα ομογενούς.

Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρώτη η ΝΔ - Μονοψήφιο ποσοστό για ΠΑΣΟΚ – Δημοφιλέστερος ο «Κανένας»

19.04.2024 | 09:28

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA καταγράφεται η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, η ενισχυμένη θέση του «Κανένα» και κάποιες τάσεις συσπείρωσης ενόψει εκλογών.

Πολιτική

Ευρωεκλογές: Πρώτο με διαφορά πρόβλημα η ακρίβεια

19.04.2024 | 12:24

Πρώτη σε "ψήφους" η ακρίβεια, σύμφωνα με τους πολίτες.

Πολιτική

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας μετά από απόφαση Κασσελάκη [vid]

18.04.2024 | 15:08

«Το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν χωρεί συζήτηση»

Ο Μπλίνκεν πάει στο Πεκίνο για να τρίξει τα δόντια

Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο μετέδωσε γλαφυρά ότι ο Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν πάει στο Πεκίνο για να τρίξει τα δόντια

Ειρωνείες Γκιουλέρ για Σταϊνμάγερ: Ας φάει πρώτα το ντονέρ του

Οι εξελίξεις σχετικά με τα εξοπλιστικά συνεχίζονται», απάντησε με νόημα ο τούρκος υπουργός Αμυνας. Αντίστοιχα και για την «περιβόητη» αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Γκιουλέρ αρκέστηκε να πει στο περιθώριο της δεξίωσης που παρατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο τουρκικό κοινοβούλιο για τον εορτασμό της 104ης επετείου από την ίδρυσή του: «Μιλάμε. Σύντομα θα μάθετε πού βρισκόμαστε με τα πάντα. Το επεξεργαζόμαστε». 

Ειρωνείες Γκιουλέρ για Σταϊνμάγερ: Ας φάει πρώτα το ντονέρ του

Μπάιντεν από τη Φλόριντα: Ο Τραμπ φταίει για τον «εφιάλτη» με τις αμβλώσεις

Οι αμβλώσεις αποτελούν κορυφαίο ζήτημα στις εκλογές του 2024 και οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι οι σκληροί περιορισμοί όπως στη Φλόριντα και την Αριζόνα, που νωρίτερα αυτόν τον μήνα επικύρωσε πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων με νόμο του 1864, θα ωθήσουν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Μπάιντεν.

Μπάιντεν από τη Φλόριντα: Ο Τραμπ φταίει για τον «εφιάλτη» με τις αμβλώσεις

Η άνοδος της ακροδεξιάς τρομάζει την Ευρώπη

Έρευνα του Politico.

Η άνοδος της ακροδεξιάς τρομάζει την Ευρώπη

Καιρίδης: Δεν τίθεται θέμα να δώσουμε εξοπλισμό στην Ουκρανία

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και στη βίζα των Τούρκων τουριστών.

Καιρίδης: Δεν τίθεται θέμα να δώσουμε εξοπλισμό στην Ουκρανία

Στην τελική ευθεία προς την κάλπη: δημοσκοπήσεις και debate στη Βουλή

Στη Βουλή μεταφέρεται η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών.

Στην τελική ευθεία προς την κάλπη: δημοσκοπήσεις και debate στη Βουλή

Σπαρτιάτες: Ώρα αποφάσεων - Το ενδεχόμενο διπλών εκλογών

Εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου που θα κρίνει τη συμμετοχή ή μη του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις Ευρωεκλογές.

Σπαρτιάτες: Ώρα αποφάσεων – Το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών

Το υπουργείο Ναυτιλίας απαντά στις αιτιάσεις Κασσελάκη για διασύνδεση των Κυκλάδων

Τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων καλύπτονται με τη διαδικασία της ελεύθερης δρομολόγησης.

Το υπουργείο Ναυτιλίας απαντά στις αιτιάσεις Κασσελάκη για διασύνδεση των Κυκλάδων