Ειδήσεις

Κοσσυφοπέδιο: Νέα παρέμβαση της ΕΕ στη διένεξη με τους Σέρβους

Κοσσυφοπέδιο: Νέα παρέμβαση της ΕΕ στη διένεξη με τους Σέρβους

Πηγή Φωτογραφίας: MONEYCONTROL/theowp

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, η κρίση αντιμετωπίζεται από ορισμένους σερβικούς και φιλοσερβικούς κύκλους ως επίδειξη ισχύος εκ μέρους της Ένωσης

 Νέα παρέμβαση πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση της διένεξης που έχει εκδηλωθεί στη βαλκανική γειτονιά μας. Αυτή τη φορά, τη σκυτάλη πήρε ο Ζοζέπ Μπορέλ που χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα», απευθυνόμενους κυρίως στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, η κρίση αντιμετωπίζεται από ορισμένους σερβικούς και φιλοσερβικούς κύκλους ως επίδειξη ισχύος εκ μέρους της Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα,  ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της ΕΕ δήλωσε αναφορικά με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας: «Αντιμετωπίζουμε τη σοβαρότερη κρίση τα τελευταία δέκα χρόνια». Ο Μπορέλ είπε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει επειγόντως να δείξουν ετοιμότητα για μείωση της έντασης.

Σημειώνεται ότι οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχουν αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου την εφαρμογή του σχεδίου της για την επαναταξινόμηση αυτοκινήτων με παράνομες σερβικές πινακίδες. Αυτά τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν κυρίως στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι και ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το επίσημο Βελιγράδι.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θέλει, από την πλευρά της, όλα τα αυτοκίνητα να ταξινομηθούν εκ νέου με πινακίδες RKS ή Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η Σερβία αντιτίθεται, επιμένοντας σε πινακίδες ουδέτερες για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Ως αποτέλεσμα της αυξημένης έντασης, οι βόρειοι Σέρβοι έχουν εγκαταλείψει τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η 21η Νοεμβρίου – η ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με το σχέδιο επαναταξινόμησης αυτοκινήτων της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρόστιμα για οδηγούς με παράνομες πινακίδες κυκλοφορίας  – δεν θα πρέπει να βρει το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία χωρίς συμφωνία για τις πινακίδες.

Διαφορετικά, «θα έχουμε μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο Μπορέλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Πρέπει να βρούμε μια διέξοδο από αυτήν την κρίση. Έχουμε παρουσιάσει μια πρόταση για έξοδο από την κρίση, που τα μέρη πρέπει να εξετάσουν», συμπλήρωσε ο Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι και ότι «πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να πάνε στο παρελθόν ή στην ΕΕ».

Στην ΕΕ, δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες που παραδέχονται ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα πρόοδο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας και κατηγορούν τις δύο χώρες για τη στασιμότητα και την αύξηση των εντάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει οι Σέρβοι να φανούν πιο διαλλακτικοί και να μην δίνουν την εντύπωση ότι χρησιμοποιούν αυτήν την διαφορά ως αφορμή για μία ευρύτερη, γενικευμένη ένταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments