Οικονομία

Ακίνητα: Έρχεται μείωση αντικειμενικών αξιών – Μένει στον “πάγο” ο ΦΠΑ

Ακίνητα: Έρχεται μείωση αντικειμενικών αξιών – Μένει στον “πάγο” ο ΦΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 21 Νοεμβρίου

Μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όπου διαπιστώθηκε ανακολουθία, διατήρηση του “παγώματος” τους ΦΠΑ στα νεόδμητα για άλλα δύο χρόνια προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 21 Νοεμβρίου.

Επίσης, αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων ενώ παρατείνεται για μια διετία η έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων.

Ακόμα, καταργείται ο έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ.

Για ακόμα ένα εξάμηνο παρατείνονται και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση και μεταφορές.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες:

  • Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις νέες αντικειμενικές οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022. Εφόσον οι ενστάσεις και τα στοιχεία που θα προσκομίσουν κριθούν επαρκή ώστε να δικαιολογούν αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή τους στη συνέχεια. Οι διορθώσεις αυτές θα επηρεάσουν μια σειρά από φόρους και τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος μεταβίβασης.
  • Για δύο ακόμα χρόνια στα νεόδμητα ακίνητα δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ και η απαλλαγή παρατείνεται έως τις 31-12-2024. Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2024, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή.
  • Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρόκειται για ένα φόρο ο οποίος σύμφωνα με τις διατάξεις επιβάλλεται στην υπεραξία που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης ενός ακινήτου αλλά αναστέλλεται από το 2015 με διαρκείς παρατάσεις.
  • Παράταση δύο ετών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 προβλέπεται και για την έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων. Αναγνωρίζονται συνολικές δαπάνες έως 16.000 ευρώ οι οποίες κατανέμονται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και επί των οποίων προβλέπεται έκπτωση φόρου 40%, εφόσον βεβαίως αποδεικνύονται από τα προβλεπόμενα παραστατικά.
  • Έως το τέλος Ιουνίου 2023, παρατείνεται και ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση, μεταφορές.

Το μέτρο αφορά:

-Μεταφορές προσώπων και τις αποσκευές τους. Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

-Εστίαση

-Μη αλκοολούχα ποτά (καφές, ροφήματα) και αεριούχα νερά

-Υλικά αιμοκάθαρσης, απινιδωτές, μάσκες, αντισηπτικά, μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας

-Εισιτήρια κινηματογράφων

-Εισιτήρια ζωολογικών κήπων

-Υπηρεσίες γυμναστηρίων και σχολών χορού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments