Διεθνή

Euronews: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας «είχε βεληνεκές να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ» λέει η Ιαπωνία

Euronews: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας «είχε βεληνεκές να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ» λέει η Ιαπωνία

Πηγή Φωτογραφίας: The Guardian

Ανάλογα με το βάρος μιας κεφαλής που θα τοποθετηθεί στον πύραυλο, ο Χαμάντα πρόσθεσε ότι το όπλο έχει βεληνεκές που υπερβαίνει τα 15.000 χιλιόμετρα, «στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών»

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως o βορειοκορεατικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε την Παρασκευή θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει στην ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Γιασουκάζου Χαμάντα είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ύποπτος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος προσγειώθηκε εντός της Ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά του Χοκάιντο, του βορειότερου κύριου νησιού της Ιαπωνίας.

Ο ύποπτος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος πέταξε 1.000 χιλιόμετρα σε μέγιστο ύψος περίπου 6.000 χιλιομέτρων, υποδηλώνοντας ότι πιθανότατα εκτοξεύτηκε σε υψηλή γωνία, είπε ο υπουργός.

Ανάλογα με το βάρος μιας κεφαλής που θα τοποθετηθεί στον πύραυλο, ο Χαμάντα πρόσθεσε ότι το όπλο έχει βεληνεκές που υπερβαίνει τα 15.000 χιλιόμετρα, «στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και άλλοι ηγέτες της περιοχής του Ειρηνικού πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση στη σύνοδο κορυφής της APEC στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης την Παρασκευή, μετά την εκτόξευση του πυραύλου.

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση ασφαλείας για να συζητήσει την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα.

Ο πύραυλος που προσγειώθηκε κοντά στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας είναι η δεύτερη τέτοια μεγάλη δοκιμή όπλων της Βόρειας Κορέας αυτόν τον μήνα που δείχνει την αποφασιστικότητά της να τελειοποιήσει τα οπλικά συστήματα με στόχο την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας χαρακτήρισε την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα «μια απερίσκεπτη πράξη που απειλεί την Ιαπωνία, καθώς και τη διεθνή κοινότητα».

Το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε έντονα στη Βόρεια Κορέα μέσω πρεσβειών στο Πεκίνο, είπε ο Χαμάντα, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε ένα μπαράζ δοκιμών όπλων τους τελευταίους μήνες ως απάντηση σε αυτό που αποκαλεί εχθρότητα των ΗΠΑ. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι ο Βορράς είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο μπαράζ δοκιμών, εν μέρει επειδή η Κίνα και η Ρωσία έχουν αντιταχθεί στις κινήσεις των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Οι ειδικοί είπαν ότι ο τελευταίος διηπειρωτικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα στις 3 Νοεμβρίου απέτυχε να πετάξει την προβλεπόμενη πτήση του και έπεσε στον ωκεανό μετά από ένα σταδιακό διαχωρισμό.

Πριν από την εκτόξευση της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών του Βορρά, Τσόε Σον Χούι, απείλησε να εξαπολύσει «σκληρότερες» στρατιωτικές απαντήσεις στις ΗΠΑ ενισχύοντας τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια προς τους συμμάχους τους τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε πρόσφατα μια τριμερή σύνοδο κορυφής με τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και της Ιάπωνιας στο περιθώριο μιας περιφερειακής συγκέντρωσης στην Καμπότζη. Οι τρεις ηγέτες καταδίκασαν σθεναρά τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της αποτροπής. 

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία με ένα πλήρες φάσμα δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments