Διεθνή

Ιράν: Διαδηλωτές φέρεται να πυρπόλησαν το σπίτι του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χομεϊνί

Ιράν: Διαδηλωτές φέρεται να πυρπόλησαν το σπίτι του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χομεϊνί
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αρνήθηκε ότι το σπίτι του Χομεϊνί πυρπολήθηκε, λέγοντας ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι

Βίντεο που δείχνουν μια φωτιά στο πατρογονικό σπίτι του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, στο Ιράν, εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ακτιβιστές να λένε ότι πυρπολήθηκε από διαδηλωτές.

Το Reuters επαλήθευσε τη θέση δύο βίντεο κλιπ χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές καμάρες και τα κτίρια που ταιριάζουν με εικόνες αρχείων.

Ωστόσο, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αρνήθηκε ότι το σπίτι του Χομεϊνί πυρπολήθηκε, λέγοντας ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι.

Τα βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν καθώς μια λάμψη πυρκαγιάς πυροδοτείται σε ένα κτίριο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις ημερομηνίες που γυρίστηκαν τα βίντεο. Το ακτιβιστικό δίκτυο 1500Tasvir είπε ότι το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης στη γενέτειρα του Χομεϊνί, Χομεΐν, νότια της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Το σπίτι είχε μετατραπεί σε μουσείο. Ο Χομεϊνί πέθανε το 1989.

Ο διάδοχός του, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υφίσταται έντονες πιέσεις από πανεθνικές διαδηλώσεις που ζητούν τον τερματισμό της σκληρής κληρικής εξουσίας  μετά τον θάνατος της 22χρονης Mahsa Amini, τον Σεπτέμβριο, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση της αστυνομίας ηθικής του Ιράν.

Αργά την Παρασκευή, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά με τους Κούρδους, συμπεριλαμβανομένου του Piranshahr, όπου διαδηλωτές κατέλαβαν ένα αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw. 

Με πληροφορίες από reuters

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments