Διεθνή

Le Monde: Στην Τουρκία αναβιώνουν τα σχέδια για επίθεση στη Συρία

Le Monde: Στην Τουρκία αναβιώνουν τα σχέδια για επίθεση στη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: NPR/Αρχείου

Λίγες ημέρες μετά την έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη, που αποδόθηκε από την Άγκυρα στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρηματολογούν υπέρ μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Η υπόθεση εκδικάζεται, πριν ακόμη ολοκληρωθεί μια έρευνα που μόλις ξεκίνησε. Για τις τουρκικές αρχές, η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες της επίθεσης στη λεωφόρο Istiklal, την εμβληματική αρτηρία της Κωνσταντινούπολης, που σημειώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στο τέλος του απόγευμα, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ατόμων. Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες μιας νεαρής γυναίκας με χειροπέδες που φοράει σαγιονάρες και μωβ φούτερ με την επιγραφή «Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης» . Θα είχε τοποθετήσει τη βόμβα κάτω από ένα μικρό παγκάκι στη λεωφόρο πριν φύγει. Μετά τη σύλληψή της από τις δυνάμεις ασφαλείας, λίγες ώρες μετά την έκρηξη, το πρωί της Δευτέρας, αυτή η 23χρονη Σύρια φέρεται να παραδέχτηκε ότι έλαβε την «εντολή» από το «PKK-YPG-PYD».. Τρία αρκτικόλεξα που χτυπούν, εδώ, ως απόδειξη.

Από την σκοπιά της Άγκυρας, η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και ο πολιτικός της βραχίονας PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), η κυρίαρχη κουρδική δύναμη στη βορειοανατολική Συρία, είναι «τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των συνεπειών τους με το απαγορευμένο PKK, τους Εργατικούς του Κουρδιστάν. Πάρτι . Και οι τρεις αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση.

Εκτός από τη νεαρή, η αστυνομία έχει συλλάβει από τότε άλλα 50 άτομα. Ο ύποπτος φέρεται να παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι είχε εκπαιδευτεί ως «ειδικός πράκτορας πληροφοριών» από το PKK, το YPD και το PYD, πριν εισέλθει παράνομα στην Τουρκία, σύμφωνα με την αστυνομία, μέσω της περιοχής Αφρίν στη βόρεια Συρία. Έφτασε στον τόπο της επίθεσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ένας από τους βαρείς βαρείς της κυβέρνησης, παρενέβη βεβαιώνοντας ότι οι οδηγίες για την επίθεση προήλθαν από τη συριακή και συνοριακή πόλη Κομπάνι, το σύμβολο της κουρδικής αντίστασης. την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (EI).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments