Οικονομία

Ελληνική οικονομία: “Ένεση” ρευστότητας 4 δισ. ευρώ από την Ευρώπη

Ελληνική οικονομία: “Ένεση” ρευστότητας 4 δισ. ευρώ από την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: In.gr/Αρχείου

Με συνολικά 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία

Με συνολικά 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία καθώς εντός των επόμενων ημερών και συγκεκριμένα την Τρίτη θα δημοσιευθεί η νέα αξιολόγηση της πορείας των δημοσιονομικών της χώρας κάτι που θα ανοίξει το δρόμο τόσο την ελάφρυνση χρέους όσο και στην εισροή ρευστότητας.

Η έκθεση θα φέρει στα ταμεία επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. ενώ παράλληλα θα προβλέπει σημαντική ελάφρυνση χρέους, ύψους 5,2 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, η οποία προκύπτει από τη διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2%, το οποίο είχε επιβληθεί στο δάνειο του 2012 από τον EFSF. 

Χρήμα και από το Ταμείο Ανάκαμψης 

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα θα λάβει τη δεύτερη δόση. Τα  3,56 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ και το κομμάτι των δανείων της τρίτης δόσης ύψους 1,84 δισ. Ευρώ.Προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, περί τον Δεκέμβριο, είναι η εκπλήρωση 22 προαπαιτουµένων κατά την περίοδο της ενισχυµένης εποπτείας.

Ανθεκτικότητα της οικονομίας δείχνουν οι προβλέψεις της Ε.Ε.

Ενθαρρυντικά για την ελληνική οικονομία είναι τα μηνύματα των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμά η Eurobank.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι νεότερες εκτιμήσεις δείχνουν υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης την τριετία 2022-2024, απότομη επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση το 2023 (υψηλό πληθωρισμό τη διετία 2022-2023) και επιτάχυνση του πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2024. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι προαναφερθείσες προβλέψεις συνοδεύονται από υψηλά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 7,3%, 7,4% και 6,9% του ΑΕΠ την τριετία 2022-2024.

Η ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2022 αναθεωρήθηκε στο 6,0% από 4,0% στις καλοκαιρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούλιος 2022). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις θετικές ενδείξεις για ανθεκτικότητα της οικονομίας στις πληθωριστικές πιέσεις το τρίτο τρίμηνο 2022 (π.χ. κύκλος εργασιών επιχειρήσεων, δείκτης παραγωγής μεταποίησης και απασχόληση), η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης 6,0% το 2022 ισοδυναμεί με συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο 2022. Παράλληλα, η πρόβλεψη της ετήσιας αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 αναθεωρήθηκε επί τα χείρω στο 1,0% από 2,4%, ωστόσο η σωρευτική εκτίμηση 2022-2023 είναι υψηλότερη κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Τέλος, για το 2024 προβλέπεται επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης στο 2,0%, στηριζόμενη στη βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος και στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments