Κόσμος

Γερμανική Πολιτική Προστασία: Ορατός ο κίνδυνος μπλακ άουτ- Μαζέψτε νερό, κονσέρβες και κεριά

Γερμανική Πολιτική Προστασία: Ορατός ο κίνδυνος μπλακ άουτ- Μαζέψτε νερό, κονσέρβες και κεριά

Πηγή Φωτογραφίας: /smart-energy

Λέξη-κλειδί είναι η ενεργειακή έλλειψη. Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι στη διαχείριση κρίσεων, δηλώνει ο επικεφαλής της Πολτικής Προστασίας

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις της γερμανικής Πολιτικής Προστασίας, προετοιμάζοντας τους Γερμανούς για έναν “εφιαλτικό” χειμώνα”.

Σύμφωνα με τον Ραλφ Τίσλερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές (BBK),οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για περιφερειακές και προσωρινές διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο Τίσλερ μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag αναφέρει πως ο ίδιος στο σπίτι του έχει αποθηκεύσει πάνω απ’ όλα νερό, πολλά κιβώτια και κονσερβοποιημένες τροφές, αρκετά για 10 ημέρες.

Καλεί τους Γερμανούς να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές κρίσεις και να μην υποθέτουν ότι όλα θα είναι πάντα διαθέσιμα χωρίς προβλήματα.

Ανέφερε πως εκτός από νερό και τρόφιμα για αρκετές ημέρες, πάνω απ’ όλα χρειάζεται ένα ραδιόφωνο που λειτουργεί με μπαταρία και κεριά. Και τα πιο σημαντικά έγγραφα έτοιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια μάς έδειξαν ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κρίσεις που κανείς δεν περίμενε. Μια πανδημία στην κλίμακα του κορωνοϊού ή οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Λέξη-κλειδί είναι η ενεργειακή έλλειψη. Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι στη διαχείριση κρίσεων, δηλώνει ο επικεφαλής της Πολτικής Προστασίας.

Είναι προβλέψιμο ότι τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουμε κυρίως καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Θα παρατηρούνται συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, με καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και υψηλά νερά που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Ή μαζικές ξηρασίες που προωθούν δασικές πυρκαγιές σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί, επισημαίνει.

Ο Τίσλερ συμπληρώνει ότι η Γερμανία πρέπει να επεκτείνει την πολιτική προστασία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς δείχνει σήμερα πόσο σημαντικός μπορεί να είναι αυτός.

Ο ίδιος ανέφερε πως δεν περιμένει να δούμε συμβατικές εχθροπραξίες σε γερμανικό έδαφος στο ορατό μέλλον. Αλλά ακόμη και αν ο πόλεμος διεξάγεται σε γειτονικές χώρες, εμείς επηρεαζόμαστε άμεσα, σημείωσε.

Το κράτος και οι εταιρείες, οι οποίες εν πολλοίς βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Για παράδειγμα, είναι απαραίτητη η προστασία των διαδικασιών και των εγκαταστάσεων από διακοπές ρεύματος με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης. Εάν η παροχή ρεύματος διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε το σταθερό δίκτυο θα αποτύχει και άρα κάποια στιγμή δεν θα μπορεί κανείς πλέον να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο. Αλλά πριν από αυτό, το τηλεφωνικό δίκτυο στο σύνολό του μπορεί να πέσει, επειδή οι κεραίες μετάδοσης χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια – η οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Τότε οι άνθρωποι δεν θα είναι πλέον προσβάσιμοι.

Πρέπει να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος το χειμώνα, αναφέρει ο ίδιος. Με αυτό εννοεί μια περιφερειακή και προσωρινή διακοπή της παροχής ρεύματος. Όπου η αιτία δεν θα είναι μόνο η έλλειψη ενέργειας, αλλά και η στοχευμένη, προσωρινή διακοπή λειτουργίας των δικτύων από τους διαχειριστές, με στόχο την προστασία των δικτύων και τη μη διακινδύνευση της συνολικής παροχής.

Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και μετά, οπότε υποθέτουμε ότι από τότε και μετά θα υπάρξουν διακοπές στην παροχή ρεύματος κατά τόπους για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ορισμένοι δήμοι και αρχές στη Γερμανία είναι πραγματικά υποδειγματικοί στην προετοιμασία για πιθανές διακοπές ρεύματος, με ακριβή σχέδια και εξασφαλίζοντας την παροχή ενέργειας με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης στο χώρο. Άλλοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι. Αυτό ποικίλλει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις αρχές.

Όπως είπα, αναμένουμε βραχυπρόθεσμες, λεγόμενες διακοπές ρεύματος και όχι μακροχρόνιες, μεγάλης κλίμακας διακοπές ρεύματος. Αλλά η καλή προετοιμασία είναι επίσης σημαντική γι’ αυτό, σημειώνει.

Πριν από λίγους μήνες, η ευαισθητοποίηση αυτή ήταν πολύ χαμηλή, αναφέρει ο κος Τίσλερ, σύμφωνα με την εντύπωσή μου, επειδή η Γερμανία έχει βιώσει σχετικά λίγες σοβαρές κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, όμως, παρατηρώ ότι πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τους πιθανούς κινδύνους.

Ο ίδιος επισημαίνει πως υπήρχαν περισσότερα καταφύγια, αλλά ακόμη και πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα ήταν αρκετά για να προστατεύσουν το πολύ το 3% του πληθυσμού.

Ετοιμάζουμε, σημειώνει ο κος Τίσλερ επί του παρόντος μια γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με το ποιες εγκαταστάσεις που είναι ακόμη χρήσιμες θα μπορούσαν να διατηρηθούν. ” Δεν θέλω να προβλέψω το αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα κατασκευής καταφυγίων στη Γερμανία. Αυτό θα ήταν πολύ ακριβό και οι χρόνοι κατασκευής θα ήταν πολύ μεγάλοι. Αντίθετα, εστιάζουμε στο πώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταφύγια, υπόγεια γκαράζ, σήραγγες ή υπόγειες σιδηροδρομικές στοές”, σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments