Διεθνή

Βρετανία: Οι ευρωσκεπτικιστές προειδοποιούν τον Σούνακ για τους δεσμούς ελβετικού τύπου με την ΕΕ

Βρετανία: Οι ευρωσκεπτικιστές προειδοποιούν τον Σούνακ για τους δεσμούς ελβετικού τύπου με την ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Ένα μοντέλο που προηγουμένως είχαν απορρίψει οι Βρετανοί υπουργοί κατά τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μια ελβετικού τύπου σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις έντονες αντιδράσεις ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, οι οποίοι τον προειδοποίησαν να μην επιδιώξει στενότερη εμπορική ευθυγράμμιση με το μπλοκ.

Οι Sunday Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του Σουνάκ θα κοιτάξει να συνεχίσει το εμπόριο χωρίς τριβές με την ΕΕ, από την οποία η Βρετανία αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2020. Η εφημερίδα ανέφερε ότι μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να βασιστεί στο πρότυπο της σχέσης της Ελβετίας με την ΕΕ, αλλά ότι αυτό δεν συνεπάγεται επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Η Ελβετία έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αλλά σε αντάλλαγμα πρέπει να αποδεχθεί όρους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας μετακίνησης και των πληρωμών στον προϋπολογισμό του μπλοκ – ένα μοντέλο που προηγουμένως είχαν απορρίψει οι Βρετανοί υπουργοί κατά τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

«Δεν αναγνωρίζω καθόλου αυτή την ιστορία», είπε ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ στο Sky News. “Δεν το υποστηρίζω. Θέλω να μεγιστοποιήσω τις ευκαιρίες που προσφέρει το Brexit”.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Αυτές οι αναφορές είναι κατηγορηματικά αναληθείς».

Ο Σάιμον Κλαρκ, πρώην υπουργός, ήταν μεταξύ εκείνων που επέκρινε κάθε πρόταση ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιδιώξει μια συμφωνία ελβετικού τύπου. Είπε στο Twitter ότι ήλπιζε και πίστευε ότι μια συμφωνία ελβετικού τύπου «δεν είναι κάτι υπό εξέταση».

Ο Ντέιβιντ Φροστ, επικεφαλής διαπραγματευτής του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, είπε ότι εάν οι ισχυρισμοί ήταν σωστοί, ελπίζει ότι «η κυβέρνηση σκέφτεται καλύτερα αυτά τα γρήγορα σχέδια».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της εκστρατείας για την έξοδο από την ΕΕ, είπε στο Twitter: «Αυτό το επίπεδο προδοσίας δεν θα συγχωρεθεί ποτέ».

Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί της Βρετανίας έχουν υποχωρήσει από κρίση σε κρίση μετά την ψηφοφορία υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, η οποία οδήγησε σε χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για μια συμφωνία εξόδου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι το ελβετικό μοντέλο των σχέσεων της ΕΕ ήταν ακατάλληλο για τη Βρετανία, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να ευθυγραμμιστεί με τους νόμους της ΕΕ χωρίς κανένα λόγο για αυτούς και να συμφωνήσει στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην ΕΕ.

Η Βρετανία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με την ΕΕ για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μέρος της συμφωνίας για το Brexit που επέβαλλε ελέγχους σε ορισμένα αγαθά που μεταφέρονται στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των ανοιχτών χερσαίων συνόρων της επαρχίας με την Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments