Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Η χαμένη “λάμψη” των χριστουγεννιάτικων αγορών

Ενεργειακή κρίση: Η χαμένη “λάμψη” των χριστουγεννιάτικων αγορών

Πηγή Φωτογραφίας: the gurdian

Όταν οι παραδοσιακές αγορές τέλους του έτους και τα χριστουγεννιάτικα φώτα ξεκινήσουν στη Γαλλία και τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, σε πολλές πόλεις όπως το Παρίσι θα σκοτεινιάζουν νωρίτερα από το συνηθισμένο

Οι ευρωπαϊκές χριστουγεννιάτικες αγορές και τα φώτα μειώνονται λόγω της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής κατάρρευσης – παραλείποντας τα εποχικά παγοδρόμια για πατινάζ και ανάβοντας τα φώτα για λιγότερο χρόνο.

Όταν οι παραδοσιακές αγορές τέλους του έτους και τα χριστουγεννιάτικα φώτα ξεκινήσουν στη Γαλλία και τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, σε πολλές πόλεις όπως το Παρίσι θα σκοτεινιάζουν νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Ωστόσο, οι ντόπιοι πολιτικοί είπαν ότι πρέπει ακόμα να προσφέρουν κάποιο είδος εορταστικού πνεύματος για να άρουν αυτό που αποκαλούσαν τη δυσάρεστη διάθεση εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Η πόλη Tours της δυτικής Γαλλίας θα αντικαταστήσει το δημοφιλές υπαίθριο χριστουγεννιάτικο παγοδρόμιο με πατινάζ. Η διατήρηση του παγοδρόμιου είχε κοστίσει στον ιδιωτικό του φορέα 15.000 ευρώ σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το 2020 και 7.500 ευρώ πέρυσι μετά τη μείωση του μεγέθους του.

«Φαινόταν κάπως παρέκκλιση να έχουμε ένα υπαίθριο παγοδρόμιο όταν η θερμοκρασία εδώ τα Χριστούγεννα είναι 10-15 βαθμούς Κελσίου εδώ και αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Μάρτιν Κοέν, αντιδήμαρχος αρμόδιος για την ενέργεια και το περιβάλλον. «Φαίνεται ότι δεν έχει νόημα να διατηρείς πάγο, όποιο κι αν είναι το κόστος, απλώς για να διατηρήσεις την αίσθηση των Χριστουγέννων».

Είπε ότι με την παγκόσμια θέρμανση, οι πόλεις στη Γαλλία «πρέπει να αποδεχτούν ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι πλέον η εικόνα του χιονιού, του πάγου και των μεγάλων χριστουγεννιάτικων δέντρων. Θα διατηρήσουμε ό,τι μπορούμε γιατί χρειαζόμαστε τη μαγική, εορταστική πλευρά των Χριστουγέννων, αλλά κάποια στοιχεία πρέπει να εξελιχθούν».

Η πόλη πάντα προμηθεύονταν το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο της τοπικά, αλλά είχε σημειώσει ότι τα πεύκα δεν φύτρωναν πλέον τόσο καλά στην περιοχή λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και της ξηρασίας.

Η Mulhouse, στην ανατολική Γαλλία, επικαλέστηκε την οδηγία της γαλλικής κυβέρνησης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προκειμένου να αποφευχθούν διακοπές λειτουργίας αυτόν τον χειμώνα. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του άναβε καθημερινά από τις 10 το πρωί «για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα», τώρα μαζί με τα φώτα της πόλης θα ανάβουν καθημερινά στις 5 το απόγευμα. Η μείωση του αριθμού και του χρόνου των φώτων θα καταναλώσει 35% λιγότερη ενέργεια.

«Είναι αστικό καθήκον για τις τοπικές αρχές να εγγυηθούν μια ιδιαίτερη στιγμή τα Χριστούγεννα, αλλά έχουμε κάνει προσαρμογές», δήλωσε ο Philippe Trimaille, αντιδήμαρχος αρμόδιος για το εμπόριο.

Το Στρασβούργο, γνωστό ως η «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» της Γαλλίας, έχει τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της χώρας, η οποία επλήγη από ένοπλη επίθεση το 2018 και στη συνέχεια ακυρώθηκε το 2020 λόγω του Covid. Όλα τα φώτα είναι LED χαμηλής κατανάλωσης, ο αριθμός έχει μειωθεί φέτος και ο φωτισμός θα ποικίλλει, ώστε να μην ανάβουν όλα τα φώτα ταυτόχρονα. Τα επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα χωρίς πλαστικό δοκιμάζονται για ζεστό κρασί.

«Οι άνθρωποι θέλουν τη μαγεία των Χριστουγέννων, επομένως αναζητούμε μια υπεύθυνη ισορροπία», δήλωσε ο Guillaume Libsig, ο αντιδήμαρχος που είναι υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις της πόλης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments