Διεθνή

Πετρέλαιο: Διαψεύδει αύξηση παραγωγής η Σαουδική Αραβία – Περιορίζονται οι απώλειες

Πετρέλαιο: Διαψεύδει αύξηση παραγωγής η Σαουδική Αραβία – Περιορίζονται οι απώλειες
Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση της αγοράς, καθώς έπειτα από ισχυρή βουτιά με απώλειες που άγγιξαν το 6% στον απόηχο του δημοσιεύματος της Wall Street Journal, οι τιμές έχουν μαζέψει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας διέψευσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του μαζί με άλλες του ΟΠΕΚ συζητούν αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο της χώρας, ο Σαουδάραβας υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι είναι ευρέως γνωστό πως ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία) δεν συζητούν επικείμενες αποφάσεις ενόψει των συνεδριάσεων του Οργανισμού.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι η τρέχουσα μείωση της παραγωγής αργού κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023, ενώ πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να παρέμβει με περαιτέρω μειώσεις εάν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης.

Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση της αγοράς, καθώς έπειτα από ισχυρή βουτιά με απώλειες που άγγιξαν το 6% στον απόηχο του δημοσιεύματος της Wall Street Journal, οι τιμές έχουν μαζέψει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης.

Συγκεκριμένα, το αργό Brent παραδόσεως Ιανουαρίου διαπραγματεύεται στα 86,2 δολάρια το βαρέλι με πτώση 1,6%, ανακάμπτοντας από το χαμηλό των 82,36 δολ. που είχε βρεθεί να υποχωρεί.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 1,35% στα 79 δολ. το βαρέλι, κινούμενο πολύ μακριά πλέον από τα 75,3 δολ. που είχε φτάσει.

Νωρίτερα η Wall Street Journal έγραφε επικαλούμενη αντιπρόσωπους του Οργανισμού ότι κίνηση μείωσης της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως θα ερχόταν μία ημέρα πριν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ρωσικών πετρέλαιο (5 Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η κίνηση θα γεφύρωνε παράλληλα ένα μέρος από το χάσμα που προέκυψε με την κυβέρνηση Μπάιντεν έπειτα από την πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση μείωσης της παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε ισχυρή περικοπή παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να στηρίξει τις τιμές, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Λευκού Οίκου.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε κατηγορήσει τον Οργανισμό ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πιέσουν τη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, ενώ είχε εκλάβει την κίνηση και ως επίθεση προς τον ίδιο τον Μπάιντεν καθώς ερχόταν λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στη χώρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη WSJ, είχαν προκύψει συζητήσεις για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έκρινε την περασμένη Πέμπτη πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τη βάναυση δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Όπως σχολίαζε η WSJ, η εν λόγω απόφαση θα εκλαμβανόταν ως παραχώρηση στον πρίγκιπα Μοχάμεντ, ενισχύοντας τη θέση του ως de facto ηγέτη του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, έπειτα από μήνες προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να τον απομονώσει.

Χαρακτηριστικό ήταν πάντως ότι οι συζητήσεις για την αύξηση της παραγωγής που ανέφερε η WSJ, θα έρχονταν σε μία περίοδο που το πετρέλαιο κινείται ήδη πτωτικά, με απώλειες περίπου 10% από την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Λευκός Οίκος είχε υποστηρίξει πως η δικαστική ασυλία του Μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει μηνυθεί σε αμερικανικό αστικό δικαστήριο για τη δολοφονία, δεν έχει “καμία σχέση” με τις σχέσεις Ουάσινγκτον – Ριάντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments