Διεθνή

Σερβία – Κόσοβο: «Έχουμε συμφωνία» για τις πινακίδες

Σερβία – Κόσοβο: «Έχουμε συμφωνία» για τις πινακίδες

Πηγή Φωτογραφίας: euronews

Την ανακοίνωση έκανε με ανάρτησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ

Κοσσυφοπέδιο και Σερβία κατέληξαν σε συμφωνία αργά το βράδυ της Τετάρτης να τερματίσουν μια σχεδόν διετή διαμάχη για τις πινακίδες αυτοκινήτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, την οποία η Δύση είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εθνοτική βία, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε συμφωνία», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter μετά την επίτευξη της συμφωνίας στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

“Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι οι κύριοι διαπραγματευτές του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας υπό τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν σε μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούν πλήρως στην πρόταση για εξομάλυνση των σχέσεών τους.”

Το Κοσσυφοπέδιο είχε προγραμματίσει να αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα από την Πέμπτη σε περίπου 10.000 Σέρβους οδηγούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων σερβικής έκδοσης.

Μια προηγούμενη απόπειρα τη Δευτέρα απέτυχε όταν ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία και το Κοσσυφοπέδιο αναγκάστηκε να καθυστερήσει την έναρξη των προστίμων στους οδηγούς για 48 ώρες μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

“Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας με τις ονομασίες των πόλεων του Κοσσυφοπεδίου και το Κοσσυφοπέδιο θα σταματήσει τις περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την επανεγγραφή οχημάτων”, έγραψε ο Μπορέλ.

Το Κοσσυφοπέδιο προσπάθησε φέτος να απαιτήσει από τη Σερβική του μειονότητα να αλλάξει τις παλιές πινακίδες των αυτοκινήτων της πριν από το 1999, όταν το Κοσσυφοπέδιο ήταν ακόμη μέρος της Σερβίας. Οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της χώρας αντιστάθηκαν, μερικές φορές βίαια.

Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν εκεί αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινα και εξακολουθούν να θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της Σερβίας.

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία.

“Η υποστήριξή τους στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι απαραίτητη. Το Κοσσυφοπέδιο είναι ευγνώμων”, έγραψε η Οσμάνι στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments