Διεθνή

Συμβούλιο Ενέργειας και η φον ντερ Λάιεν σε ρόλο «αποδιοπομπαίου τράγου»

Συμβούλιο Ενέργειας και η φον ντερ Λάιεν σε ρόλο «αποδιοπομπαίου τράγου»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Ορισμένες χώρες μέλη έρχονται σε κατά μέτωπο, σφοδρή αντιπαράθεση, με την Ισπανία και την Γαλλία πρωτοστατούν

Μετά από μήνες εσωτερικών διαμαχών και πολιτικών πιέσεων στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου της Ευρώπης στις τιμές του φυσικού αερίου, τα επίπεδα των οποίων παραμένουν ασυνήθιστα υψηλά. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές, αλλά φαίνονται να ψαλιδίζονται με το πέρασμα του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις που τίθενται για την ενεργοποίηση ενός κοινού μηχανισμού για τον καθορισμό ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου αποδεικνύονται στην πράξη ιδιαίτερα απαιτητικές, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που είναι πιθανόν κοινός μηχανισμός να μην ενεργοποιηθεί ποτέ.

Μάλιστα, ορισμένες χώρες μέλη έρχονται σε κατά μέτωπο, σφοδρή αντιπαράθεση, με την Ισπανία και την Γαλλία πρωτοστατούν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι μάλλον απίθανο να προκύψει συμφωνία σχετικά με αυτό το κρίσιμο θέμα κατά τη διάρκεια του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Την παραμονή ενός σημαντικού Συμβουλίου Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας, η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη μεταξύ των κρατών μελών και της Commission.

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση της Ισπανίας έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει την Επιτροπή  λόγω της πρότασης που κατέθεσε για ρύθμιση των τιμών του φυσικού αερίου, τα επίπεδα των οποίων παραμένουν ασυνήθιστα υψηλά στις αγορές.

Επιπλέον, η Γαλλία βάρυνε ακόμη περισσότερο το ήδη φορτισμένο κλίμα, κάνοντας λόγο για ένα ανεπαρκές κείμενο, με δυνητικά μηδενικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι «στο Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ευχή κάθε εχέφρονος Ευρωπαίου πολίτη είναι να υπάρξει κοινός τόπος στη συνεδρίαση που αρχίζει σε λίγες ώρες. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες είμαστε καταδικασμένοι σε πολιτική αμνησία ή σε μια διαρκή πολιτική εθελοτυφλία. Το έλλειμα οράματος, η διοικητική αναποτελεσματικότητα δεν επιβαρύνει τον «εύκολο στόχο» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την επικεφαλής της Κομισιόν. Έπεται ότι ενδεχόμενη αποτυχία θα χρεωθεί από τους Ευρωπαίους σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις και, εν συνεχεία, σε κάποιους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments