Τεχνολογία

Νέα Μελέτη: Τα τελευταία 50 χρόνια τα σπερματοζωάρια μειώθηκαν παγκοσμίως

Νέα Μελέτη: Τα τελευταία 50 χρόνια τα σπερματοζωάρια μειώθηκαν παγκοσμίως

Πηγή Φωτογραφίας: Iatronet - HuffPost Greece

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση 223 επιστημονικών δημοσιεύσεων από το 1973 έως το 2018

Τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση συγκέντρωση ανθρώπινου σπέρματος μειώθηκε κατά 51,6% και ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 62,3%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Human Reproduction Update.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση 223 δημοσιεύσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1973 και 2018. Οι δημοσιεύσεις είχαν αναλύσει δείγματα σπέρματος από συνολικά 57.000 άνδρες σε 53 χώρες. Πρόκειται για μελέτη που έρχεται μετά από μια παρόμοια το 2017 με συμμετέχοντες αρκετούς από τους ίδιους συγγραφείς που διαπίστωσε αντίστοιχη μείωση.

Η προηγούμενη μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως σε ανθρώπους στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία ενώ η νέα ανάλυση περιλαμβάνει δεδομένα από τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

Ωστόσο, οι φόβοι για μείωση του σπέρματος που σε μεγάλο βαθμό ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησε η μελέτη του 2017, μπορεί να είναι και υπερβολικοί, σημείωνε η Rachel E. Gross στους New York Times πέρυσι.

Δεν είναι σαφές τι θα σήμαινε πραγματικά ο χαμηλότερος αριθμός σπερματοζωαρίων για την ανθρώπινη γονιμότητα. «Δεν βλέπουμε [τον αριθμό των σπερματοζωαρίων] να προβλέπει πολλά πράγματα», δήλωσε η Germaine M. Buck Louis, ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο George Mason.

Άλλοι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οριστικές αποδείξεις για τη μείωση, καθώς τα επίπεδα του σπέρματος είναι δύσκολο να καταγραφούν.

Η μελέτη του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι μια πρόκληση, αλλά «είναι μάλλον κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε σοβαρά και να εξετάζουμε», λέει ο Bruce Redmon, ειδικός στις ανδρικές αναπαραγωγικές διαταραχές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Πάντως, αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέσες συγκεντρώσεις σπέρματος δεν έπεσαν κάτω από το όριο των 40 εκατομμυρίων, η μείωση υποδηλώνει ότι ο αριθμός των ατόμων με συγκεντρώσεις σπέρματος κάτω από αυτό το επίπεδο αυξάνεται.

Η μελέτη δεν διερεύνησε τις πιθανές αιτίες της μείωσης του σπέρματος. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την έκθεση σε φυτοφάρμακα με την ποιότητα του σπέρματος. Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε ρύπους από ορυκτά καύσιμα, μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας. Παράλληλα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η κακή διατροφή και το κάπνισμα μπορούν να συμβάλουν σε χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments