Πολιτική

Συνεργασία ΝΔ – Ακροδεξιάς: Η διαρκώς αναιρούμενη προφητεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεργασία ΝΔ – Ακροδεξιάς: Η διαρκώς αναιρούμενη προφητεία του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποσαφήνισε χθες, για μία ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας του κυβερνώντος κόμματος με την άκρα δεξιά

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποσαφήνισε χθες, για μία ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας του κυβερνώντος κόμματος με την άκρα δεξιά, θέση που έρχεται να αναιρέσει την επιδερμική και χονδροειδή ερμηνευτική ανάγνωση, στην οποία υποβάλλει, κατά καιρούς, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απόλυτα σαφής ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμμα ή κόμματα που κινούνται στο χώρο της άκρας δεξιάς: «Οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις… [Στη δεύτερη] η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος, με ένα ποσοστό της τάξης του 37-38%… Η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους».

Αυτή η εναργής τοποθέτηση αδρανοποιεί τη διαρκώς και κάπως γραφικά πλέον επαναλαμβανόμενη προφητεία της ηγετικής ομάδας του Σύριζα, που παραμένει καθηλωμένη στη δεύτερη θέση των εκλογικών προτιμήσεων των πολιτών.

Το σχετικό, βαθυστόχαστο αφήγημα συνοψίζεται στο ότι η άκρα δεξιά, στις κατά καιρούς θνησιγενείς κομματικές εκφράσεις, αποτελεί σαρξ εκ της σαρκός της Νέας Δημοκρατίας. Στην οπτική αυτή, οι ακροδεξιές δυνάμεις συνιστούν, στα πλαίσια κυρίως των εκλογικών αναμετρήσεων, ένα είδος πολιτικής εφεδρείας για τη ΝΔ, ένα πρόθυμο κομματικό υποπόδιό της, έτοιμο να την υποστηρίξει εκλογικά.

Αυτό το ενδεχόμενο αναπαράγεται μέσα από τις στήλες της (αγνώριστης) Αυγής και από τη γραφίδα επιφανών στελεχών της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η ΝΔ είναι μια παράταξη που έχει στον εσωτερικό της πυρήνα την ακροδεξιά απόφυση, δηλαδή την αντιδημοκρατική παρέκβαση και την αντικοινοβουλευτική εκτροπή. Συμμετρικά, ο Κ. Μητσοτάκης είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να κλείσει το Κοινοβούλιο, να συνεργαστεί με ακραίες δεξιές δυνάμεις και να προχωρήσει σε δικτατορική εκτροπή, ήπιας ή πιο βαριάς μορφής.

Στην Αυγή, το αγνώριστο ΦΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζει κάποιος ότι «η κεντροδεξιά είναι μια παράταξη που δεν αλλάζει» και ότι «όσο κι αν θέλει η συντηρητική παράταξη να εμφανιστεί ανανεωμένη, ουδέποτε τα κατάφερε πραγματικά. Εδώ και περίπου πενήντα χρόνια επιχείρησε ένα πρόγραμμα πολιτικού «λίφτινγκ» ως προς το πρόσωπο και τη συμπεριφορά της. Έβγαινε ο τόπος από μια δικτατορία, την οποία είχαν εγκαθιδρύσει και στη συνέχεια στηρίξει πρόσωπα προερχόμενα από τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο» (Αυγή, φύλλο της 23ης Ιουλίου 2022).

Υπενθυμίζουμε μόνο ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ και της κυβέρνησης αυτοκαθορίζεται – αν του το επιτρέπουν οι οπαδοί της πλέριας δημοκρατίας – ως φιλελεύθερος και κεντρώος, ότι, χάρη και σε αποφασιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου προέδρου της ΝΔ, η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής με την δικαστικά αποδεδειγμένη εγκληματική δράση έμεινε εκτός Βουλής και οργανωμένα μέλη της οδηγήθηκαν στη φυλακή και ότι το 1974, ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής πέτυχε αυτό που ο Γιάννης Βούλγαρης αποκαλεί «πολιτικό καλλιτέχνημα», αυτό της βελούδινης μετάβασης από την δικτατορία των συνταγματαρχών στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατίας.

Καμία πολιτική παράταξη, που σέβεται την δημοκρατική ιστορική της διαδρομή και το δημοκρατικό πολιτικό παρών της, δεν συνεργάζεται με μια παράταξη που αντιστρατεύεται στην Δημοκρατία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments