Διεθνή

Ισλαμικό Κράτος: Νεκρός σε μάχη ο ηγέτης του – Ποιος είναι ο διάδοχός του

Ισλαμικό Κράτος: Νεκρός σε μάχη ο ηγέτης του – Ποιος είναι ο διάδοχός του

Πηγή Φωτογραφίας: pbs

 «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση ότι ένας άλλος ηγέτης του IS δεν περπατά πλέον στη Γη», ανέφερε ο Λευκός Οίκος

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε τον θάνατο του αρχηγού της, Αμπού αλ-Χασάν αλ-Χασίμι αλ-Κουράσι, τον τρίτο κατά σειρά επικεφαλής της βίαιης εξτρεμιστικής φατρίας που σκοτώνεται.

Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε σκοτώθηκε «σε μάχη με τους εχθρούς του Θεού», χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία του θανάτου του ή τις συνθήκες.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την είδηση ​​του θανάτου του μαχητή, με δηλώσεις τους εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι. «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση ότι ένας άλλος ηγέτης του IS δεν περπατά πλέον στη Γη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σε ηχητικό μήνυμα, ο εκπρόσωπος της ομάδας αναγνώρισε ως νέο ηγέτη ως τον Αμπού αλ Χουσείν αλ Χουσεϊνι αλ Κουράσι.

Το «Κουράσι» αναφέρεται σε μια φυλή του Προφήτη Μωάμεθ, από την οποία οι ηγέτες του ΙΚ πρέπει να διεκδικήσουν την καταγωγή τους. Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον νέο ηγέτη, αλλά είπε ότι ήταν «βετεράνος» τζιχαντιστής και κάλεσε όλες τις ομάδες που είναι πιστές στο Ισλαμικό Κράτος να ορκιστούν πίστη.

Μετά από μια μετέωρη άνοδο στο Ιράκ και τη Συρία το 2014 κατά την οποία το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε τεράστιες εκτάσεις εδαφών, το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» της τζιχαντιστικής ομάδας κατέρρευσε κάτω από ένα κύμα επιθέσεων. Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε στο Ιράκ το 2017 και στη Συρία δύο χρόνια αργότερα, αλλά οι νεκροί πυρήνες της σουνιτικής μουσουλμανικής εξτρεμιστικής ομάδας εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις και στις δύο χώρες.

Ο προηγούμενος ηγέτης του ΙΚ, Αμπού Ιμπραήμ αλ-Κουράσι, σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους σε επιδρομή των ΗΠΑ στην επαρχία Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία. Ο προκάτοχός του, Abu Bakr al-Baghdadi, σκοτώθηκε επίσης στο Ιντλίμπ, τον Οκτώβριο του 2019.

Ο Χασάν Χασάν, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για το Ισλαμικό Κράτος, είπε ότι ένα «πρωτοφανές» αλλά πιθανό σενάριο ήταν ότι ο Χασίμι «σκοτώθηκε «τυχαία» κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής ή μάχης χωρίς να είναι γνωστός σε όποιον τον σκότωσε».

Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν ένα «ανώτερο» μέλος του ΙΚ σε επιδρομή πριν από την αυγή στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε τότε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού. Ανέφερε ότι μια μεταγενέστερη αεροπορική επιδρομή σκότωσε άλλα δύο ανώτερα μέλη του ΙΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments