Κόσμος

OPEC+: Στάση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό αργό

OPEC+: Στάση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό αργό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο OPEC+ συνεδριάζει διαδικτυακά μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της ΕΕ για το πλαφόν και πλήρες εμπάργκο στις αγορές ρωσικού πετρελαίου

Η απόφαση του OPEC+ να πραγματοποιήσει διαδικτυακά την προσεχή του συνεδρίαση την ερχόμενη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου προοιωνίζεται ότι δεν αναμένεται κάποια αλλαγή πολιτικής σχετικά με την παραγωγή των μελών του.

Αυτό αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές, τη στιγμή που το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών αξιολογεί τον αντίκτυπο στην αγορά από την κυοφορούμενη απόφαση του G7 και της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού. Όπως ανέφεραν, η απόφαση του OPEC+ να συνεδριάσει διαδικτυακά δείχνει ότι το ενδιαφέρον των μελών του επικεντρώνεται στην απόφαση που αναμένεται να λάβει την επομένη ημέρα, 5 Δεκεμβρίου, η ΕΕ για το πλαφόν, αλλά και για επιβολή πλήρους εμπάργκο στις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

«Ο OPEC+ θα πρέπει να κάτσει στην άκρη αυτή τη στιγμή και να αξιολογήσει ό, τι θα προκύψει τη Δευτέρα», δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη πηγή με γνώση του θέματος.

Το σχήμα του OPEC+, που απαρτίζεται από τα μέλη του OPEC και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών που δεν είναι μέλη του, όπως η Ρωσία, πραγματοποιεί τη νέα του συνάντηση και σε μία συγκυρία κατά την οποία η Κίνα μειώνει τη ζήτησή της για πετρέλαιο λόγω των αυστηρών μέτρων λοκντάουν που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κορωνοϊού στη χώρα. Ωστόσο, οι τιμές του αργού την Τετάρτη σημείωσαν αύξηση καθώς υπάρχουν ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς.

Ο OPEC + αναμενόταν να συγκληθεί στη Βιέννη για δεύτερη μόνο φορά μετά την πανδημία. Διαδικτυακά θα πραγματοποιήσει τη δική του συνάντηση και ο OPEC, το Σάββατο. Επιπλέον, ο OPEC+  ακύρωσε μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων της αγοράς πετρελαίου, της Μικτής Τεχνικής Επιτροπής, που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, ανέφεραν πηγές. Ορισμένοι εκπρόσωποι που είχαν ταξιδέψει στη Βιέννη για τεχνικές συναντήσεις αυτή την εβδομάδα αναμένεται, τελικά, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους πριν από το Σαββατοκύριακο. Τ

Τον Οκτώβριο, ο OPEC + συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ποσότητα ίση με το 2% της παγκόσμιας προσφοράς, απόφαση που αναμένεται να ισχύσει έως τον Δεκέμβριο του 2023. Η απόφαση προκάλεσε σύγκρουση με τη Δύση καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ την χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη».

Ο κορυφαίος  εξαγωγέας του OPEC, η Σαουδική Αραβία, στις 21 Νοεμβρίου δήλωσε ότι ο OPEC + εμμένει στις μειώσεις της παραγωγής του και ότι θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα για την εξισορρόπηση της αγοράς. Αναλυτές και ορισμένοι εκπρόσωποι του OPEC + είπαν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί περαιτέρω περικοπή την Κυριακή, αν και δύο εκπρόσωποι του Οργανισμού, χθες, Τρίτη, έδωσαν μικρή πιθανότητα στο να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς ευνοούν μια άλλη περικοπή, ειδικά δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την κατάσταση του κορωνοϊού στην Κίνα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Stephen Brennock, της χρηματιστηριακής πετρελαίου PVM.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments