Διεθνή

Το Ιράν αναθεωρεί την υποχρέωση της μαντίλας εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων

Το Ιράν αναθεωρεί την υποχρέωση της μαντίλας εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: hindustantimes

Ο Πρόεδρος Ραϊσί το Σάββατο σε τηλεοπτικά σχόλιά του είπε ότι τα δημοκρατικά και ισλαμικά ιδρύματα του Ιράν είναι συνταγματικά εδραιωμένα, αλλά υπάρχουν μέθοδοι εφαρμογής του συντάγματος που μπορούν να είναι ευέλικτες

Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν έναν νόμο δεκαετιών που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα κεφάλια τους, καθώς η χώρα αγωνίζεται να καταπνίξει περισσότερους από δύο μήνες διαδηλώσεων που συνδέονται με τον κώδικα ενδυμασίας .

«Τόσο το κοινοβούλιο όσο και το δικαστικό σώμα εργάζονται [για το θέμα]», για το εάν ο νόμος χρειάζεται αλλαγές, δήλωσε το Σάββατο ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί.

Επικαλούμενος ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, δεν διευκρίνισε τι θα μπορούσε να τροποποιηθεί στο νόμο από τα δύο όργανα, τα οποία βρίσκονται και τα δύο σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των συντηρητικών.

Η ομάδα αναθεώρησης συναντήθηκε την Τετάρτη με την πολιτιστική επιτροπή του κοινοβουλίου «και θα δει τα αποτελέσματα σε μια ή δύο εβδομάδες», είπε ο γενικός εισαγγελέας.

Ο Πρόεδρος Ραϊσί το Σάββατο δήλωσε ότι τα δημοκρατικά και ισλαμικά ιδρύματα του Ιράν είναι συνταγματικά εδραιωμένα.

«Αλλά υπάρχουν μέθοδοι εφαρμογής του συντάγματος που μπορούν να είναι ευέλικτες», είπε σε τηλεοπτικά σχόλια.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τον θάνατο υπό κράτηση του Mahsa Amini, μιας 22χρονου Ιρανού κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής για φερόμενη παραβίαση του νόμου που βασίζεται στη σαρία.

Τις επόμενες εβδομάδες διαδηλωτές έκαψαν τα καλύμματα του κεφαλιού τους και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα. Μετά τον θάνατο της Amini, ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών δεν φορούν μαντίλες, ιδιαίτερα στη μοντέρνα πλευρά της Τεχεράνης.

Η μαντίλα χιτζάμπ έγινε υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες στο Ιράν τον Απρίλιο του 1983, τέσσερα χρόνια μετά την Ισλαμική Επανάσταση που ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ μοναρχία.

Παραμένει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα σε μια χώρα όπου οι συντηρητικοί επιμένουν ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικό, ενώ οι μεταρρυθμιστές θέλουν να το αφήσουν στην επιλογή του ατόμου.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους ο Ραϊσί, ένας υπερσυντηρητικός, κάλεσε για κινητοποίηση «όλων των κρατικών θεσμών για την επιβολή του νόμου για τη μαντίλα».

Τον Σεπτέμβριο, το κύριο μεταρρυθμιστικό κόμμα του Ιράν ζήτησε την κατάργηση του υποχρεωτικού νόμου για το χιτζάμπ.

Το Λαϊκό Κόμμα Ένωση Ισλαμικού Ιράν, που ιδρύθηκε από συγγενείς του πρώην μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, ζήτησε το Σάββατο από τις αρχές «να προετοιμάσουν τα νομικά στοιχεία που ανοίγουν το δρόμο για την ακύρωση του υποχρεωτικού νόμου για το χιτζάμπ».

Η αντιπολίτευση κάλεσε επίσης την Ισλαμική Δημοκρατία να «ανακοινώσει επίσημα το τέλος των δραστηριοτήτων της αστυνομίας ηθικής» και «να επιτρέψει ειρηνικές διαδηλώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το Ιράν κατηγορεί τον ορκισμένο εχθρό του τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, του Ισραήλ και των κουρδικών ομάδων που εδρεύουν εκτός της χώρας, ότι υποδαυλίζουν τις διαδηλώσεις στους δρόμους που η κυβέρνηση αποκαλεί «ταραχές».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Ιράν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Όσλο δήλωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 448 άνθρωποι «σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις συνεχιζόμενες πανεθνικές διαδηλώσεις».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα Βόλκερ Τουρκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 14.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, συνελήφθησαν στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Η εκστρατεία συλλήψεων έχει παγιδεύσει αθλητές, διασημότητες και δημοσιογράφους.

Μεταξύ των τελευταίων προσώπων που συνελήφθησαν ήταν η σταρ του κινηματογράφου Μίτρα Χατζάρ, η οποία κρατήθηκε στο σπίτι της το Σάββατο, σύμφωνα με τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Shargh.

πηγή:guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments