Nέα της αγοράς

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Δέτηκε την ένταξη της ναυτιλίας στο ETS – Αναγκαία τα μέτρα από τους φορείς

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Δέτηκε την ένταξη της ναυτιλίας στο ETS – Αναγκαία τα μέτρα από τους φορείς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΕΕ δηλώνει προσηλωμένη στον στόχο για την απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Τη συμφωνία για την ένταξη της ναυτιλίας στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ε.Ε. (ETS) χαιρέτισε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υιοθετεί θέσεις τις οποίες η ΕΕΕ υποστήριζε από τον Απρίλιο του 2021. Μάλιστα, με αφορμή την έναρξη του νέου γύρου συζητήσεων για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας στον IMO, η ΕΕΕ δήλωσε ότι είναι αναγκαία η λήψη κατάλληλων μέτρων, αλλά και η δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το ευρωπαϊκό ETS, η Ένωση εκτιμά πως αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τις θέσεις που έχει εκφράσει ο ευρωπαϊκός εφοπλισμός. Ειδικότερα, αναφέρεται η αναγνώριση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» – που συνεπάγεται τη μετακύλιση του κόστους συμμόρφωσης στον φορέα εμπορικής εκμετάλλευσης του πλοίου (“commercial operator”) – καθώς και η δέσμευση μέρους των εσόδων από τη διεθνή ναυτιλία για την απανθρακοποίηση του κλάδου, τα οποία η Ένωση στήριζε από πέρυσι.

«Αντιμετωπίζουμε θετικά αρκετές πτυχές της προσωρινής συμφωνίας για το ευρωπαϊκό ETS, χωρίς να ξεχνάμε ότι αποτελεί ένα περιφερειακό μέτρο. Δεδομένου όμως ότι πολλές σημαντικές παράμετροι για την εφαρμογή της εκκρεμούν, απαιτείται προσοχή για να διασφαλιστεί η καταλληλότητά τους για το ναυτιλιακό κλάδο», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΕΕ, κα. Μ. Τραυλού.

Αναγκαία τα μέτρα από τους εμπλεκόμενους φορείς

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΕΕ δηλώνει προσηλωμένη στον στόχο για την απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, η ΕΕΕ επαναλαμβάνει τη σημασία της δέσμευσης όλων των σχετικών εμπλεκόμενων φορέων εκτός της ναυτιλίας. Η υιοθέτηση αποτελεσματικών υποχρεωτικών μέτρων και για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, όπως οι παραγωγοί και προμηθευτές καυσίμων, είναι αναγκαία, αναφέρει η ΕΕΕ.

«Η ναυτιλία προσφέρει μια αναντικατάστατη υπηρεσία για την ευημερία των πολιτών του κόσμου. Η στρατηγική σημασία της ναυτιλίας γίνεται πιο εμφανής ιδιαίτερα σε εποχές γεωπολιτικών αναταράξεων ή παγκόσμιων κρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η ναυτιλία θα αποτελέσει και έναν από τους βασικούς παράγοντες διευκόλυνσης της διαδικασίας απεξάρτησης του πλανήτη από τον άνθρακα, αφού θα μεταφέρει σε παγκόσμια κλίμακα το μεγαλύτερο μέρος των νέων εναλλακτικών καυσίμων», προσέθεσε η κα. Τραυλού.

Σήμερα, με την έναρξη ενός νέου γύρου συζητήσεων για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organisation – ΙΜΟ), τα Κράτη Μέλη του πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να καταλήξουν σε συμφωνία, αναφέρει η Ένωση. Επιπλέον, δηλώνει πως υποστηρίζει τις προτάσεις του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Shipping – ICS) για ένα μέτρο που θα βασίζεται σε μια προκαθορισμένη εισφορά ανά τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον παγκόσμιο στόλο, καθώς και για την αναθεώρηση των συμφωνημένων στόχων για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας.

«Προσδοκούμε ο IMO να λάβει καθοριστικές αποφάσεις που θα επιτυγχάνουν πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη», σημείωσε καταληκτικά η κα. Τραυλού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments