Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Με το κρύο προ των πυλών η Ευρώπη θα “δοκιμάσει” τις ενεργειακές αντοχές της

Ενεργειακή κρίση: Με το κρύο προ των πυλών η Ευρώπη θα “δοκιμάσει” τις ενεργειακές αντοχές της

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Αν και οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν κατά 90% γεμάτες μετά από συντονισμένες προσπάθειες, ύστερα από τη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού που συνδέεται με την εισβολή της στην Ουκρανία, μια σειρά πυρηνικών διακοπών, ειδικά στη Γαλλία, αυξάνει τη νευρικότητα για πιθανές διακοπές ρεύματος

Η Γαλλία αναμένει να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος τη Δευτέρα, αλλά αντιμετωπίζει μια δύσκολη εβδομάδα καθώς το πρώτο κρύο του χειμώνα δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να εξοικονομήσει ενέργεια και να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι όλοι πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με τη χρήση λιγότερων καυσίμων αφού ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός μέχρι τώρα είχε κάνει το έργο σχετικά εύκολο.

Αν και οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν κατά 90% γεμάτες μετά από συντονισμένες προσπάθειες, ύστερα από τη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού που συνδέεται με την εισβολή της στην Ουκρανία, μια σειρά πυρηνικών διακοπών, ειδικά στη Γαλλία, αυξάνει τη νευρικότητα για πιθανές διακοπές ρεύματος.

Μια τεχνική βλάβη διέκοψε για λίγο το ρεύμα σε μέρη του Παρισιού αργά την Πέμπτη, με συνέπεια πολλοί να αναρωτιούνται μήπως ξεκίνησαν οι “προληπτικές” διακοπές ρεύματος.

Η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς η διάβρωση έχει φέρει εκτός λειτουργίας έναν αριθμό-ρεκόρ αντιδραστήρων, μειώνοντας την πυρηνική της παραγωγή σε χαμηλό 30 ετών .

Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες ότι η προσφορά θα μπορούσε να μειωθεί στην αρχή της εβδομάδας καθώς οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη πέφτουν, ο πάροχος δικτύου RTE δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες περικοπές για τη Δευτέρα προς το παρόν.

Μια πτώση 8,3% στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας την περασμένη εβδομάδα θα βοηθήσει, είπε η RTE, προσθέτοντας ότι 41 από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF θα είναι διαθέσιμοι από τη Δευτέρα, παράγοντας ισχύ 39 γιγαβάτ, και αυτό θα είναι αρκετό.

Η EDF είπε ότι αύξησε την παραγωγή σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες μετά από επισκευές και ήλπιζε να ξεκινήσει επισκευές διάβρωσης στον πυρηνικό της αντιδραστήρα Penly 2 στα μέσα Ιανουαρίου.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι αν επιμείνει το κρύο

Ο Emeric de Vigan, αντιπρόεδρος στην εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler είπε ότι οι προσπάθειες των εταιρειών και των νοικοκυριών να μειώσουν την κατανάλωση θα επιτρέψουν στη Γαλλία να αποφύγει την επιβαλλόμενη μείωση φορτίου τη Δευτέρα, αλλά οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν το κρύο συνεχιστεί όλη την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, αυξήθηκαν την Παρασκευή ως απάντηση στη νευρικότητα ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά, πριν υποχωρήσουν στο μετέπειτα εμπόριο.

Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από την πυρηνική ενέργεια και συνήθως παράγει περισσότερο από το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από το στόλο των 56 αντιδραστήρων της, ενώ παρέχει περίπου το 15% της συνολικής ενέργειας της Ευρώπης μέσω εξαγωγών.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, είπε ότι τυχόν διακοπές δεν θα υπερβαίνουν τις δύο ώρες και θα επισημαίνονται εκ των προτέρων.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου της Φινλανδίας Fingrid δήλωσε ότι ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος τον χειμώνα έχει αυξηθεί στη χώρα μετά από άλλη μια αναβολή της έναρξης λειτουργίας του νέου πυρηνικού αντιδραστήρα Olkiluoto 3.

Στη γειτονική Σουηδία, ο Πρωθυπουργός Ulf Kristersson είπε σε συνέντευξη Τύπου: “Πολλοί Σουηδοί εξοικονόμησαν ηλεκτρική ενέργεια για καθαρά λόγους κόστους. Τώρα θέλουμε να ζητήσουμε από τον σουηδικό λαό να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια επίσης για να μειώσει τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος”.

Εν τω μεταξύ, η παροχή φυσικού αερίου του Βελγίου θα μπορούσε να κινδυνεύσει αυτόν τον χειμώνα σε περίπτωση κρύου κύματος, ανέφερε την Παρασκευή η βελγική εφημερίδα De Tijd επικαλούμενη έκθεση που διέρρευσε με εντολή της κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments