Διεθνή

Die Zeit: Ο Ερντογάν απαιτεί από τον Πούτιν διάδρομο ασφαλείας στη Συρία

Die Zeit: Ο Ερντογάν απαιτεί από τον Πούτιν διάδρομο ασφαλείας στη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Τουρκία επιτέθηκε σε θέσεις των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ μετά από βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Η Ρωσία υποστηρίζει τον Σύριο Πρόεδρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τη δημιουργία ενός διαδρόμου ασφαλείας μήκους 30 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας του με τη Συρία. Αυτό είναι σύμφωνο με μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας από το 2019, δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Τουρκία κατηγορεί το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK και τον Σύριο σύμμαχό του, YPG, για μια φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε θέσεις των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ με αεροσκάφη και πυροβολικό. Ο Ερντογάν απείλησε επίσης με χερσαία επίθεση. Προηγούμενες απειλές αυτού του είδους είχαν απορριφθεί από τη Ρωσία.

Η Ρωσία είναι ο κύριος υποστηρικτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Τα στρατεύματά του συνεργάζονται στενά με την Τουρκία στη βόρεια Συρία. Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία εργάζεται για τη συμφιλίωση μεταξύ του Ερντογάν και του Άσαντ.

Το γραφείο του Ερντογάν ανέφερε ότι ο πρόεδρος συζήτησε επίσης με τον Πούτιν την πρόταση της Ρωσίας να μετατρέψει την Τουρκία σε κόμβο για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στις συμφωνίες σιτηρών που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία, οι οποίες διασφαλίζουν την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο Ερντογάν είπε ότι η συμφωνία θα μπορούσε σταδιακά να επεκταθεί και σε άλλα τρόφιμα και αγαθά. Το γραφείο του δεν έδωσε λεπτομέρειες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments