Διεθνή

Προς Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη;

Προς Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη;

Πηγή Φωτογραφίας: tellerreport/ telegram

O Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε περισσότερη βοήθεια σε φυσικό αέριο, αλλά και σε οπλισμό, προτείνοντας επίσης στις χώρες της G7 τη σύγκληση μιας «Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Ειρήνη»

Ο Β. Ζελένσκι προτρέπει τις χώρες της G7 να παρέχουν μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ ζητά και τη διενέργεια, για πρώτη φορά, Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Ειρήνη.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε περισσότερη βοήθεια σε φυσικό αέριο, αλλά και σε οπλισμό, προτείνοντας επίσης στις χώρες της G7 τη σύγκληση μιας «Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Ειρήνη».

Ο θεσμός αυτός δεν συναντάται στη διεθνή πολιτική σήμερα. Ο Ζελένσκι τον πρότεινε, μετά από σχεδόν δέκα συνεχόμενους μήνες ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, ο Ζελένσκι φέρεται να υποστήριξε: «Προτείνω να συγκληθεί μια ειδική σύνοδος κορυφής – η παγκόσμια διάσκεψη για την ειρήνη – για να μπορέσομε να αποφασίσουμε πώς και πότε μπορούμε να εφαρμόσουμε τα δέκα σημεία της ουκρανικής φόρμουλας ειρήνης. Καλώ τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία πριν από τα Χριστούγεννα για να διασφαλιστεί η διαρκής παύση των εχθροπραξιών».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι ανοίγει, πιο τολμηρά από ποτέ, την πόρτα του διαλόγου και της έναρξης ειρηνικών διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά. Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι οι δέκα όροι της φόρμουλας Ζελένσκι για διάλογο είναι αρκετά απαιτητικοί, αλλά έχουν ήδη ασκηθεί πιέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο από την αμερικανική πλευρά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments