Διεθνή

Πώς το Ιράν αποβλήθηκε από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Γυναίκες;

Πώς το Ιράν αποβλήθηκε από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Γυναίκες;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/bbc

Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει, με βάση όσα μεταδίδονται, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φέρονται να έπαιξαν έναν καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης

Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί» μοιάζει και είναι, σε μεγάλο βαθμό, προφανής, με δεδομένες τις ακραίες κατασταλτικές και αιματηρές πρακτικές του θεοκρατικού καθεστώτος, πρακτικές που είναι όμως δύσκολο να στοιχειοθετήσουν τον τρόπο αποβολής του Ιράν από το «γυναικείο σκέλος» του ΟΗΕ.

Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει, με βάση όσα μεταδίδονται, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φέρονται να έπαιξαν έναν καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη και η παρασκηνιακή δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (Ecosoc) ψήφισε την αποβολή του Ιράν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (CSW) λόγω της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων από την Ισλαμική Δημοκρατία, από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Ecosoc, η οποία εποπτεύει το CSW, ψήφισε με 29 ψήφους υπέρ, 16 αποχές και οκτώ ψήφους κατά την απομάκρυνση του Ιράν από το όργανο για το υπόλοιπο της θητείας της, η οποία εκτείνεται έως το 2026.

Το ψήφισμα υποβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπστηρίχθηκε από δίμηνες διεθνείς αναφορές.

Το σχετικό κείμενο των Ηνωμένων Εθνών, όπως αυτό είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο, ότι «εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις ενέργειες της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από τον Σεπτέμβριο του 2022, κυβέρνηση η οποία υπονόμευσε και συνεχίζει να καταπνίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης και γνώμης, συχνά με υπερβολική χειροδικία».

Για αυτούς τους λόγους, η Ecosoc «αποφασίζει να αποσύρει, με άμεση ισχύ, τη συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από την Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών για το υπόλοιπο της θητείας της 2022 – 2026».

Ως μια πρώτη αντίδραση, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, χαιρέτισε τη «σημαντική» ψηφοφορία δεδομένης της «συνεχιζόμενης μεταχείρισης του Ιράν προς τους ειρηνικούς διαδηλωτές στη χώρα τους και, κατά πρώτο λόγο, προς τις γυναίκες που ξεκίνησαν αυτές τις διαδηλώσεις».

Είναι αξιοσημείωτο ότι, μετά την πρόσφατη εκτέλεση ενός νεαρού διαδηλωτή, και ενώ έχουν επιβληθεί νέες θανατικές ποινές, αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ειδοποιούν και απαιτούν μια πιο σθεναρή διεθνή αντίδραση.

 Aκτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ έχουν ήδη ζητήσει μια δυναμικότερη απάντηση, φτάνοντας μέχρι τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν και την απέλαση Ιρανών απεσταλμένων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο διεθνής θεσμικός κλοιός σφίγγει γύρω από το Ιράν και το ολοκληρωτικό καθεστώς. Ο ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνείς ΜΚΟ είναι σημαντικότατοι παίκτες στη διεθνή σκηνή. Η απόφαση αυτή ελπίζεται βάσιμα λοιπόν να ασκήσει ακόμη πιο μεγάλη πίεση σε ένα καθεστώς, που γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments