Focus

Μπερνάρ Αρνό: Αναδείχθηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ξεπερνώντας τον Έλον Μασκ

Μπερνάρ Αρνό: Αναδείχθηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ξεπερνώντας τον Έλον Μασκ

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter-@BlueZincMedia

«Στη διαδικασία επανόδου, αναζωογόνησε τον Christian Dior ως τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου οργανισμού»

Ο Μπερνάρ Αρνό αναδείχθηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ξεπερνώντας τον Έλον Μασκ, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος Γάλλος (και Ευρωπαίος) που κατακτά τη συγκεκριμένη κορυφή και δεν μπορεί να… «πανηγυρίσει» δημοσίως καθώς δεν είναι φαν των social media.

Ο Γάλλος μεγιστάνας διατηρεί χαμηλό προφίλ και δεν «μοστράρει» τον πλούτο του, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, η περουσία του ανέρχεται σε περισσότερα από 170 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο 73χρονος κατάφερε να κατακτήσει την «πρωτιά» παρόλο που το 2022 έγινε κατά 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερος. Πέρυσι, η εταιρία του, LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton) με έδρα το Παρίσι πραγματοποίησε πωλήσεις άνω των 64 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια απότομη ανάκαμψη από τα βάθη της πανδημίας το 2020, με τον Αρνό και την οικογένειά του να κατέχουν περίπου το 48% των μετοχών της εταιρείας με το 64% των δικαιωμάτων ψήφου.

Πρόσφατα, ενώ έχει επικριθεί στο Twitter για τη συνεxή χρήση ιδιωτικών τζετ σταμάτησε να χρησιμοποιεί το αεροσκάφος της εταιρείας και άρχισε να νοικιάζει αεροπλάνα για να εμποδίσει το Twitterverse να παρακολουθεί τις πτήσεις του. «Το αποτέλεσμα τώρα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δει πού πηγαίνω γιατί νοικιάζω αεροπλάνα όταν χρειάζεται να πετάξω», εξήγησε στο ραδιοφωνικό σταθμό που ανήκει στην LVMH.

View this post on Instagram

A post shared by Vikas Chaudhary (@vbspatel)

Γεννημένος στο Ρουμπέ στη βόρεια Γαλλία το 1949, ο Αρνό αποφοίτησε από την περίφημη École Polytechnique, μια σχολή μηχανικών στο Παρίσι. Ξεκίνησε την καριέρα του στην οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία Ferret-Savinel και έγινε πρόεδρος το 1978 μετά από διαδοχικές προαγωγές.

Έξι χρόνια αργότερα, έμαθε ότι η γαλλική κυβέρνηση αναζητούσε νέο επενδυτή για να αναλάβει την Boussac Saint-Freres. Ο χρεοκοπημένος όμιλος κλωστοϋφαντουργίας κατείχε ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο: τον Christian Dior, έναν διάσημο γαλλικό οίκο μόδας.

Ο Αρνό απέκτησε μερίδιο από τον έλεγχο του ομίλου και μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε να τον οδηγήσει στον δρόμο της κερδοφορίας, λανσάροντας μερικά από τα κορυφαία είδη πολυτελείας στον κόσμο. «Στη διαδικασία επανόδου, αναζωογόνησε τον Christian Dior ως τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου οργανισμού», αναφέρεται στον ιστότοπο της LVMH.

Αργότερα, χρησιμοποίησε τα απροσδόκητα κέρδη για να επενδύσει στην LVMH, της οποίας οι δύο κύριες εταιρείες, η Louis Vuitton και η Moet Hennessy, είχαν συγχωνευθεί το 1987. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, μετέτρεψε την LVMH σε ένα μεγαθήριο που πουλούσε σαμπάνια, κρασί, οινοπνευματώδη ποτά, προϊόντα μόδας, δερμάτινα ρούχα, ρολόγια, κοσμήματα, αρώματα και καλλυντικά μέσα από περισσότερα από 5.500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Το δαιμόνιο επιχειρηματικό του μυαλό κατάλαβε από νωρίς ότι η Κίνα θα γινόταν μια ισχυρή αγορά και μεγάλος παίκτης της παγκόσμιας οικονομίας, με αποτέλεσμα το 1992 να ανοίξει το πρώτο κατάστημα Louis Vuitton στο Πεκίνο, ενώ στο πέρασμα των χρόνων λόγω της επιτυχίας απέκτησε το ψευδώνυμο: «Ο λύκος του κασμιρένιου παλτό».

Τέχνη και τένις

Οι φιλανθρωπικές δράσεις του Αρνό εστιάζονται κυρίως στην προστασία των τεχνών και του πολιτισμού. Το 2019, δώρισε 200 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μετά από την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό του Παρισιού.

Έχει πέντε παιδιά από δύο γάμους, τα οποία εργάζονται σήμερα στην εταιρεία. Η κόρη του, Ντελφίν Αρνό, αντιπρόεδρος της Louis Vuitton, φαίνεται πως θα είναι η μεγάλη κληρονόμος της LVMH. Είναι επίσης συλλέκτης έργων τέχνης και το 2014 εγκαινίασε το Fondation Louis Vuitton στο Bois de Boulogne του Παρισιού, ένα μνημειώδες ιδιωτικό μουσείο τέχνης που σχεδιάστηκε από τον Frank Gehry και στεγάζει την κομμάτια από την προσωπική συλλογή του Αρνό αλλά και της LVMH. Στο σπίτι του διατηρεί μια συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης από καλλιτέχνες που περιλαμβάνουν τον Πάμπλο Πικάσο, τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά, τον Ντάμιεν Χιρστ, τον Μαουρίτσιο Κατελάν και τον Άντι Γουόρχολ.

«Πάντα μου άρεσε να είμαι νούμερο ένα. Δεν τα κατάφερα στο πιάνο, δεν τα κατάφερα στο τένις. Θεωρώ ότι επιτυχία είναι να φτάσω σε ένα σημείο όπου όλες οι ομάδες μου, ο όμιλος είναι το νούμερο ένα στον κόσμο» είχε δηλώσει προσθέτοντας -μη ειρωνικά- πως: «Είμαστε μικροί ακόμα. Μόλις ξεκινάμε. Αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό. Είμαστε νούμερο ένα, αλλά μπορούμε να πάμε παρακάτω».

Αγαπά την κλασική γαλλική κουζίνα που εμπνέεται από τη Μεσόγειο, ενώ είχε υπογραμμίσει πως «η λέξη πολυτέλεια είναι λίγο κουρελιασμένη» με τον ίδιο να προτιμά τη φράση «προϊόν υψηλής ποιότητας». «Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι σε 10 χρόνια οι μάρκες μας να είναι τόσο ελκυστικές όσο είναι σήμερα. Το κέρδος είναι συνέπεια αυτού που κάνουμε καλά» ανέφερε με έμφαση, ενώ είχε αφήσει αιχμές για την πατρίδα του, λέγοντας πως: «η Γαλλία είναι η πρωταθλήτρια των φόρων, σαν χώρα».

Ταυτόχρονα, δεν πιστεύει ότι οι λαϊκιστές μπορούν να έρθουν στην εξουσία επειδή η πλειοψηφία εξακολουθεί να τους απορρίπτει και «οι θεωρίες τους ισοδυναμούν με οικονομική καταστροφή» ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «ο πλούτος μιας χώρας δημιουργείται από την επιτυχία των εταιρειών της» – όχι από θέσεις εργασίας που υποστηρίζονται από το κράτος ή από επιδόματα.

Διατηρεί σχέσεις με μερικούς από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους παγκοσμίως. Το 2017 είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Νέα Υόρκη, λίγο πριν την ορκωμοσία του, για να συζητήσουν την επέκταση των εργοστασίων LVMH στις ΗΠΑ, ενώ στο παρελθόν έχει φωτογραφηθεί σε πάρτι δίπλα στην πριγκίπισσα Νταϊάνα. Επιπροσθέτως ήταν φίλος με τον Στιβ Τζομπς και τα πάει πολύ καλά με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί καθώς υπήρξε ένας από τους μάρτυρες στον γάμο του με την Κάρλα Μπρούνι το 2008. Καλό φίλο του θεωρούσε όμως και με τον Καρλ Λάγκερφελντ, διάσημο σχεδιαστή και καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Chanel, που πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου του 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments