Διεθνή

Euronews: Μοραβιέτσκι – “Εγωίστριες” κάποιες χώρες της ΕΕ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Euronews: Μοραβιέτσκι – “Εγωίστριες” κάποιες χώρες της ΕΕ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Πηγή Φωτογραφίας: polityka

Επικριτικός εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο euronews ο Πολωνός πρωθυπουργός για τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριφέρονται με «πολύ εγωιστικό τρόπο» για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξή του στο Euronews.

Τα επικριτικά σχόλιά του έρχονται καθώς οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ απέτυχαν για άλλη μια φορά να εγκρίνουν μια αδιέξοδη πρόταση για την επιβολή του πρώτου ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Πολωνία είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του ανώτατου ορίου τιμών, μαζί με την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Αυστρία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο θεωρούνται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με το μη δοκιμασμένο μέτρο, καθώς ανησυχούν ότι ασφάλεια των προμηθειών θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στο πόσο υψηλό ή πόσο χαμηλό πρέπει να είναι το ανώτατο όριο: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αρχικά 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό εξόργισε τη φατρία υπέρ της καπιταλιστικής κεφαλαιοποίησης , η οποία προτιμά ένα εύρος γύρω στα 200 ευρώ, ένα επίπεδο που απορρίφθηκε από την ομάδα κατά της κεφαλαιοποίησης.

“Ορισμένες χώρες, που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση από την άποψη των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών του πετρελαίου, το κάνουν με πολύ, πολύ εγωιστικό τρόπο. Δεν βλέπουν τη μεγαλύτερη εικόνα”, δήλωσε ο Morawiecki στο Euronews.

“Το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου θα πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση των προσδοκιών μας και κάποιων προσδοκιών της Γερμανίας και της Ολλανδίας και των άλλων. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο εμπόδισαν πεισματικά αυτήν (την πρόταση) είναι για μένα αρκετά ανησυχητικός γιατί πιστεύω ότι απέχουν ακόμη πολύ από την εξεύρεση συμβιβασμού για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου».

Ο Μοραβιέτσκι προέτρεψε τους συναδέλφους του ηγέτες να προχωρήσουν πέρα ​​από τις πολιτικές τους διαφορές και να βρουν έναν «κοινό παρονομαστή» που μπορεί να αποτρέψει τις τιμές ρεκόρ που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι.

«Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι πιο γενναία και πιο αποφασιστική στην εξεύρεση ενός κατάλληλου επιπέδου τιμής του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Περιμένω ότι η ευρωπαϊκή λύση θα επιλυθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και τότε αυτή η λύση θα μπορούσε να είναι ευνοϊκή για την οικονομία και την ανάπτυξη της Ευρώπης φέτος και τα επόμενα χρόνια».

Οι συζητήσεις σχετικά με το ανώτατο όριο του φυσικού αερίου πρόκειται να συνεχιστούν τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ προγραμματίζεται να συνεδριάσουν εκ νέου στις Βρυξέλλες.

Οι Βρυξέλλες «επεμβαίνουν βάναυσα»

Στην ευρεία συνέντευξή του στο Euronews, ο Μοραβιέτσκι αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη συνεχιζόμενη ρήξη κράτους δικαίου που αντιτίθεται στις Βρυξέλλες με τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία.

Ερωτηθείς εάν οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν πολύ ακριβά τον αντίκτυπο των κυρώσεων, ο Morawiecki έσπευσε να τονίσει ότι «η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη πληρώνεται από την Ουκρανία» και απέρριψε την ιδέα να προσφέρει «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Μόσχα, όπως ο Πρόεδρος Μακρόν πρότεινε αμφιλεγόμενα .

«Οι Ουκρανοί πεθαίνουν για την ελευθερία μας και για την ασφάλειά μας και για μια καλύτερη ειρήνη σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. 

«Η Ρωσία, όντας υπερδύναμη, αποδυναμωμένη, αλλά εξακολουθεί να έχει πυρηνικά όπλα και ισχυρό στρατό δεν απαιτεί καμία ασφάλεια ή κανενός είδους εγγυήσεις, γιατί έχει τις εγγυήσεις στα χέρια της. Η μόνη χώρα που χρειάζεται υποστήριξη και εγγυήσεις για κυριαρχία και ασφάλεια είναι η Ουκρανία».

Ο Μοραβιέτσκι υπερασπίστηκε την Ουγγαρία, η οποία αυτή την εβδομάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που δέσμευσε μέρος των κοινοτικών κεφαλαίων της βάσει ενός νέου μηχανισμού επιβολής όρων κράτους δικαίου. 

«Όσον αφορά την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία, νομίζω ότι δεδομένου ότι η Ουγγαρία έχει μια αρκετά συντηρητική κυβέρνηση, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ουγγαρία δέχεται τόση επίθεση», είπε. «Ένα σημαντικό μέρος, των επιθέσεων, αν όχι όλο είναι αδικαιολόγητο».

Ο Μοραβιέτσκι επέκρινε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κίνηση νομικών μέτρων κατά της Πολωνίας σχετικά με μια σειρά δικαστικών μεταρρυθμίσεων που, κατά τις απόψεις της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, αποτελούν απειλή για τη διάκριση των εξουσιών.

Αν και η Πολωνία είχε από καιρό υποστηρίξει ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες για την εκκαθάριση όσων ισχυρίζεται ότι έχουν απομείνει από την κομμουνιστική εποχή, η κυβέρνηση συμφώνησε να διαλύσει το πειθαρχικό καθεστώς των δικαστών, που κηρύχθηκε παράνομο σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, προκειμένου να ξεκλειδώσει  το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη χρήματα, καθώς η Επιτροπή δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη με τις αλλαγές που προσφέρει η Βαρσοβία.

“Είμαστε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλη την ώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή δεν συμφωνούν στην επισκευή, στη μεταρρύθμιση του μετακομμουνιστικού δικαστικού συστήματος”, είπε ο Morawiecki.

“Εξακολουθούν να παρεμβαίνουν πολύ βάναυσα πέρα ​​από τις αρμοδιότητές τους, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις συνθήκες (ΕΕ). Και είμαστε πολύ δυνατοί για αυτό. Γι’ αυτό είμαι τόσο έκπληκτος με την προσέγγισή τους τα τελευταία χρόνια.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments