Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό “όχι” σε «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό “όχι” σε «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία»

Πηγή Φωτογραφίας: independent

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν συμμετέχουν επί του παρόντος σε συνομιλίες για τον τερματισμό των μαχών, οι οποίες μαίνονται στα ανατολικά και νότια

 Η Ρωσία απέκλεισε το ενδεχόμενο «χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας» μετά από σχεδόν 10 μήνες πολέμου στην Ουκρανία και απέρριψε την έκκληση του Κιέβου να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματα μέχρι τα Χριστούγεννα ως ένα βήμα για τον τερματισμό της μεγαλύτερης σύγκρουσης της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν συμμετέχουν επί του παρόντος σε συνομιλίες για τον τερματισμό των μαχών, οι οποίες μαίνονται στα ανατολικά και νότια.

Η βία επέστρεψε στο Κίεβο την Τετάρτη, με την πρώτη μεγάλη επίθεση με drone στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας εδώ και εβδομάδες. Δύο διοικητικά κτίρια χτυπήθηκαν, αλλά η αεράμυνα απέκρουσε σε μεγάλο βαθμό την επίθεση. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν 13 drones.

Σε μια συνοικία του Κιέβου, όπου έπεφτε χιόνι στο έδαφος, οι κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν τον δυνατό στροβιλισμό της μηχανής ενός ιρανικού drone Shahed που ακολουθήθηκε από μια ισχυρή έκρηξη σε ένα κτίριο δίπλα στα σπίτια τους.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν και πόλεις έγιναν ερείπια από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι έπρεπε να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους από τους Ουκρανούς ακροδεξιούς εθνικιστές. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του τον αποκαλούν απρόκλητο πόλεμο επιλογής.

«Δεν υπάρχει ηρεμία στην πρώτη γραμμή», είπε ο Ζελένσκι στην τακτική απογευματινή βιντεομιλία του, περιγράφοντας την καταστροφή πόλεων στα ανατολικά από τη Ρωσία με πυροβολικό «όπου έχουν μείνει μόνο γυμνά ερείπια και κρατήρες».

Ερωτηθείς την Τετάρτη εάν η Μόσχα είχε δει προτάσεις για “χριστουγεννιάτικη κατάπαυση του πυρός”, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: “Όχι, δεν έχουν ληφθεί τέτοιες προσφορές από κανέναν. Αυτό το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη”.

Ο Ζελένσκι είπε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα πρέπει να αρχίσει να αποχωρεί μέχρι τα Χριστούγεννα ως ένα βήμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά η Μόσχα απέρριψε την πρόταση , λέγοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια εδάφους από τη Ρωσία πριν γίνει οποιαδήποτε πρόοδος.

«Ακριβώς δεδομένου αυτού που βλέπουμε στον αέρα και στο έδαφος στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιδιώξεις για μια ειρήνη υπό διαπραγμάτευση.

Η Ρωσία, έχει εκτοξεύσει μπαράζ πυραύλων σε ενεργειακή υποδομή από τον Οκτώβριο, διακόπτοντας την παροχή ρεύματος και αφήνοντας τους Ουκρανούς χωρίς θέρμανση σε συνθήκες παγωμένου χειμώνα.

Σε μια κίνηση που θα ενίσχυε σημαντικά την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, η Washington Post ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν επίσης να στείλουν εξοπλισμό που μετατρέπει τα μη καθοδηγούμενα εναέρια πυρομαχικά σε έξυπνες βόμβες, επιτρέποντας υψηλό βαθμό ακριβούς στόχευσης.

Το Κρεμλίνο είπε ότι τα συστήματα Patriot των ΗΠΑ θα είναι νόμιμοι στόχοι και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον «μπαίνει όλο και πιο βαθιά στη σύγκρουση στη μετασοβιετική δημοκρατία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments