Διεθνή

Politico: Στη φυλακή ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Politico: Στη φυλακή ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι επικριτές θεωρούν την απόφαση ως μια προσπάθεια εξάλειψης του κύριου αντιπάλου του Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές.

Οι επικριτές θεωρούν την απόφαση ως μια προσπάθεια εξάλειψης του κύριου αντιπάλου του Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές. Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Τετάρτη τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκιση και του απαγόρευσε να ασκεί πολιτικά αξιώματα για προσβολή αξιωματούχων πριν από περισσότερα από τρία χρόνια.

Οι υποστηρικτές του υψηλού κύρους 52χρονου δημάρχου είπαν ότι η κίνηση αυτή ήταν μια προσπάθεια να φιμώσει έναν βασικό αμφισβητία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εθνικών εκλογών το 2023.

Ο δήμαρχος, ο οποίος ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η προσφυγή θα εξεταστεί πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση στα ποσοστά αποδοχής του Ερντογάν, καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε περισσότερο από 84%.

Τον Μάρτιο του 2019, σε μια καμπή της τουρκικής πολιτικής, ο Imamoğlu εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, της οικονομικής και πολιτιστικής δύναμης της χώρας. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, το οποίο είχε τον έλεγχο της πόλης για ένα τέταρτο του αιώνα.

Το AKP πίεσε να ακυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα, επικαλούμενο παρατυπίες. Ως αποτέλεσμα, οι εκλογές επαναλήφθηκαν λίγους μήνες αργότερα και ο Ιμάμογλου κέρδισε ξανά.

Κατηγορήθηκε για εξύβριση ανώτερων δημοσίων αξιωματούχων αφού περιέγραψε την ακύρωση των πρώτων εκλογών ως πράξη «ανόητη», τον Νοέμβριο του 2019. Ο δήμαρχος αρνήθηκε ότι προσέβαλε το εκλογικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι τα σχόλιά του ήταν απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που τον αποκάλεσε «ένα ανόητος» και τον κατηγόρησε ότι άσκησε κριτική στην Τουρκία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο την Τετάρτη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Imamoğlu και κάλεσαν τον Ερντογάν να παραιτηθεί.

«Αυτή η απόφαση είναι απόδειξη ότι οι κυβερνώντες αυτής της χώρας δεν έχουν στόχο να φέρουν δικαιοσύνη και δημοκρατία στη χώρα», είπε ο Imamoğlu στο πλήθος ενώ στεκόταν στην κορυφή ενός λεωφορείου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «μεγάλη παρανομία».

Η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Καλού Κόμματος (İYİ) Μεράλ Ακσενέρ ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη από την Άγκυρα για να στηρίξει τον δήμαρχο.

«Ένας μεγάλος φόβος κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση», είπε στεκόμενη δίπλα στον Imamoğlu και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν απομακρύνθηκε άδικα από το γραφείο του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης επειδή διάβασε ένα ποίημα που τα δικαστήρια έκριναν ότι παραβιάζει τους κοσμικούς νόμους της Τουρκίας.

«Αυτό το τραγούδι δεν θα τελειώσει εδώ», είπε, επαναλαμβάνοντας ένα σχόλιο που είχε κάνει τότε ο Ερντογάν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι βαθιά προβληματισμένο και απογοητευμένο από τη δικαστική απόφαση.

«Η άδικη ποινή δεν συνάδει με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Βεντάντ Πατέλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments