Διεθνή

Ο Πούτιν σε αναζήτηση νέου ρόλου για την Λευκορωσία

Ο Πούτιν σε αναζήτηση νέου ρόλου για την Λευκορωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP

Με βάση τις αναφορές από τα λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν έφθασε στην Λευκορωσία και οι συνομιλίες του με τον Λευκορώσο ομόλογό του βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με βάση τις αναφορές από τα λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν έφθασε στην Λευκορωσία και οι συνομιλίες του με τον Λευκορώσο ομόλογό του βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ερώτημα που απασχολεί δημοσιογράφους και αναλυτές είναι ποιος θα είναι ο ρόλος, που θα αναλάβει να διαδραματίσει το Μινσκ στον πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται στα νότια σύνορά του.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η Λευκορωσία πρόκειται να αναλάβει έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην πολεμική σύγκρουση. Η συμμετοχή στρατευμάτων στις εχθροπραξίες βρίσκεται στην κορυφή των σχετικών διερωτήσεων, αν και πιθανότερο είναι οι Λευκορώσοι να συνεχίσουν να έχουν το ρόλο του «δορυφόρου» της Ρωσίας και του Πούτιν προσωπικά.

Η υποστήριξη του Λουκασένκο στις επιλογές του Πούτιν είναι δεδομένη, αλλά ο Λευκορώσος πρόεδρος δεν σταματά να τονίζει, έως και χθες το βράδυ τουλάχιστον, ότι η χώρα του είναι ένα εθνικά ανεξάρτητο κράτος, που δεν θα εμπλακεί άμεσα στις εχθροπραξίες με την αποστολή στρατευμάτων του στο πεδίο.

Ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ένας «κοινός στρατιωτικός σχηματισμός», όπως αποκαλείται από το Μινσκ, αλλά οι Λευκορώσοι δεν διαθέτουν πραγματικά σημαντική στρατιωτική δύναμη.

Πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο της περαιτέρω ενίσχυσης των ήδη στενών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, μιας ακόμη βαθύτερης συνεννόησης και αλληλοβοήθειας σε οικονομικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, κινούνται και οι δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου χαρακτήρισε ηλίθια και αβάσιμα κατασκευάσματα τα δημοσιεύματα, με βάση τα οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να πηγαίνει στο Μινσκ για να αναγκάσει τη Λευκορωσία να συμμετάσχει στη ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία: «Όσον αφορά τις απολύτως ανόητες κατασκευές, αβάσιμες κατασκευές».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments