Πολιτική

Ο πρωθυπουργός αρωγός της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας

Ο πρωθυπουργός αρωγός της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Μ. Μπεγκάι ζήτησε αυθαίρετα από τις αρχές να κατεβάσουν τις ελληνικές σημαίες από το μνημείο του Αλύκου, στον Νομό Αυλώνα της νότιας Αλβανίας, εκεί όπου ήταν αποφασισμένο να καταθέσει στεφάνι.

Η χθεσινή πρόκληση είναι αναίτια και εκπορεύεται από μεμονωμένη έκφραση του αλβανικού κράτους. Η ανθελληνική ενέργεια του Αλβανού προέδρου Μπαïράζ Μπεγκάι ταράζει αδικαιολόγητα και απρόκλητα τις ομαλές σχέσεις ανάμεσα στον ελληνικό και τον αλβανικό λαό, λίγο πριν από την προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, και δηλώνει μια κρίση εθνικού προσανατολισμού των γειτόνων μας.

Το αίτημα του Αλβανού προέδρου να κατεβούν οι ελληνικές σημαίες είναι μια καταφανώς προβακατόρικη ενέργεια, η οποία δεν προσιδιάζει σε ώριμο πολιτικό άνδρα. Ο Μ. Μπεγκάι ζήτησε αυθαίρετα από τις αρχές να κατεβάσουν τις ελληνικές σημαίες από το μνημείο του Αλύκου, στον Νομό Αυλώνα της νότιας Αλβανίας, εκεί όπου ήταν αποφασισμένο να καταθέσει στεφάνι. Από την πλευρά της, η χώρα μας επέδειξε και επιδεικνύει την πρέπουσα ψυχραιμία. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος και από τον ολυμπιονίκη Πύρο Δήμα, συνεχίζει κανονικά, χωρίς παλινδρομήσεις και αμφιταλαντεύσεις, την επίσκεψή του στη Βόρειο Ήπειρο, για να συναντηθεί με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.

Η πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας θα υποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη, μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, ιδιαίτερη πατρίδα του Πύρου Δήμα. Τηρώντας πολιτικά υπεύθυνη και εθνικά αξιοπρεπή στάση, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών στην υπογραφή του συνυποσχετικού που θα οδηγήσει στην παραπομπή της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, στη Χάγη.

Η κίνηση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού εντάσσεται σε μία προοπτική ενδυνάμωσης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Αλβανίας και συνιστά συνέχεια αντίστοιχων, χθεσινών κινήσεων και δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια. Είναι αναγκαίο για την ίδια την Αλβανία και την ευρύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός προς τα μέλη της μειονότητάς μας και να γίνει πλήρως κατανοητό από τους συνομιλητές μας ότι ο δρόμος της ευημερίας τους περνά μέσα από την Ευρώπη. Ακραίες πολιτικές συμπεριφορές και εθνικιστικές εξάρσεις είναι απαραίτητο να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν.

Ο κ. Μητσοτάκης ορθά προτάσσει την ενθάρρυνση της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρώπη των 27. Αυτή η ενδυνάμωση, από ευρωπαϊκή σκοπιά, συνεπάγεται ακόμη τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην Αλβανία και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την πρόσφατη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων. Η προώθηση του κράτους δικαίου, η εμπέδωση των δημοκρατικών διαδικασιών και ο σεβασμός στις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αποτελούν θεμελιακά προαπαιτούμενα της ομαλής ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας μας, πέρα από τα σχέδια για δημιουργία μετώπων συνεργασίας με χώρες, που κινούνται ακόμη στη σφαίρα της πολιτικής υπανάπτυξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments