Διεθνή

Τα γαλλικά είναι μια δύσκολη γλώσσα

Τα γαλλικά είναι μια δύσκολη γλώσσα

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot

Viral έχει γίνει το video με τον νομομαθή, τον δικηγόρο της κ. Εύας Καïλή.

Viral έχει γίνει το video με τον νομομαθή, τον δικηγόρο της κ. Εύας Καïλή. Η κατάκριση είναι αρκετά άδικη, για μια σειρά λόγους.

Ο ευρύτερα γνωστός δικηγόρος πήρε το ρίσκο να υπερασπιστεί στα γαλλικά την Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια στα γαλλικά. Τα σχόλια, θέλοντας και μη, τα βλέπει κανείς στους αρκετά αυθαίρετους χώρους του διαδικτύου. Κι όμως, η μερική παρακολούθηση του σοσιαλμηντιακά επίμαχου video δείχνει πως ο δικηγόρος υπερασπίσεως γνωρίζει αρκετά καλά τη γαλλική.

Θα μπορούσε μάλιστα να διαπιστώσει κανείς ότι, όχι μόνο γνωρίζει αρκετά καλά τη γαλλική γλώσσα, αλλά διαθέτει και μια αξιόλογη, συγκροτημένη δομή σκέψης. Κανένα άλμα στους νομικούς συλλογισμούς, κανένα κενό λογικής στην σκέψη του κ. Δημητρακόπουλου. Κενό της τυπικής λογικής, όχι αυτής της «δικής μου λογικής», που χρησιμοποιούμε στις καθημερινές συνομιλίες μας και επαφές μας.

Πράγματι, η προφορά δεν ευτύχησε. Είναι, όμως, και αυτή η απαιτητική προφορά, που δεν βοηθά. Η προσωπική εμπειρία από τα σχετικά αμφιθέατρα είναι πέρα για πέρα αληθινή. Όντας φοιτητές, γράφαμε καλά στις εξετάσεις, αλλά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς λέει ο καθηγητής και κάνει όλους τους άλλους φοιτητές να γελούν μέχρι δακρύων. Μια και δυο, με τον καλό συμφοιτητή και φίλο, αρχίσαμε να γελάμε υποκριτικά και εμείς, για να μη μείνουμε εκτός κλίματος.

Εκτός από αυτά, στις χώρες της γαλλοφωνίας, η υπερηφάνεια για τη δύσκολη γλώσσα είναι τόσο μεγάλη που είσαι υποχρεωμένος να μιλάς γαλλικά παντού, σε όλους τους χώρους, με πλήρη σεβασμό στην δύσκολη προφορά, την περίφημη αξάν. Διαφορετικά, σε περιμένει η ανελέητη χλεύη.

Μα γραμματικά και συντακτικά να το δει κανείς, η γαλλική είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Για να μην υπεισέλθουμε στους ορθογραφικούς κανόνες, τις αξάν σιρκονφλέξ και τις αξάν εγκί, και το δημόσιο κατηγορητήριο γίνει ακόμη πιο σκληρό.

Για την δεύτερη πιο δύσκολη ξένη γλώσσα μιλάμε, άλλωστε. Τα αγγλικά είναι «ευκολάκι». Τα αγγλικά, που οι γαλλόφωνοι Έλληνες αντιμετωπίζουμε, με τη σειρά μας, ειρωνικά και πάει λέγοντας.

Αυτό που ίσως θα έπρεπε να προσέξει περισσότερο ο δικηγόρος της κ. Καïλή είναι μια κάπως αρτιότερη προετοιμασία την επόμενη φορά, όσο βέβαια το επιτρέπει ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments