Διεθνή

Ποια πολεμική εξέλιξη ο Ερντογάν φοβάται περισσότερο;

Ποια πολεμική εξέλιξη ο Ερντογάν φοβάται περισσότερο;

Πηγή Φωτογραφίας: PPO/Handout via REUTERS/AP Photo/Burhan Ozbilici

Το ερώτημα για το ποια θα είναι η πιο αρνητική εξέλιξη του πολέμου για τον Τούρκο πρόεδρο τίθεται, ανάμεσα σε άλλα, από έντυπα του φιλελεύθερου χώρου.

Το ερώτημα για το ποια θα είναι η πιο αρνητική εξέλιξη του πολέμου για τον Τούρκο πρόεδρο τίθεται, ανάμεσα σε άλλα, από έντυπα του φιλελεύθερου χώρου. Το ιδεολογικό «βλέμμα» στις απαντήσεις που δίνει σχετική δημοσίευση του οικονομικού και πολιτικού περιοδικού Challenges, το οποίο όμως δεν διαστρεβλώνει τα δεδομένα.

Κατά τους συντάκτες του δημοσιεύματος, η προοπτική της ήττας του Πούτιν πρέπει να υποστηριχθεί από τους δυτικούς, γιατί ο το Κρεμλίνο υπονομεύει με τις αποφάσεις του τις διεθνείς εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές. Αυτές είναι αδύνατον να προαχθούν από «αυταρχικούς ηγέτες», όπως χαρακτηρίζονται ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του, οι οποίοι φαλκιδεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και, συνεπώς, την ελεύθερη διάδοση των πληροφοριών και των ιδεών, η οποία «συμβαδίζει», όπως τονίζεται, «με την ελεύθερη αγορά».

Η πρόσφατη επίπλαστη, προσωρινή κατάπαυση του πυρός επιβεβαιώνει ότι ο Β. Πούτιν, «αυτή η αυταρχική ηγετική φυσιογνωμία», δεν μπορεί να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους του απέναντι σε ένα σαφώς μικρότερο δημογραφικά έθνος και σε μια κρατική οντότητα με πολύ πιο περιορισμένο γεωγραφικό μέγεθος.

Η ήττα της ρωσικής αυταρχικής ηγεσίας θα έχει σημαντικές, θετικές επιπτώσεις, γιατί θα λειτουργήσει σαν «μάθημα» για τον Ρώσο ηγέτη, αλλά και για όλους τους αυταρχικούς ηγέτες που απεργάζονται σχέδια ιμπεριαλιστικών πολέμων. «Η ήττα του Β. Πούτιν στην Ουκρανία θα πρέπει να κάνει τους αυταρχικούς σε όλο τον κόσμο να σκεφτούν δύο φορές για την έναρξη ενός κατακτητικού πολέμου – και ακόμη περισσότερο εάν η ήττα του επιφέρει την πτώση του. Είναι επομένως ακόμη πιο σημαντικό οι υποστηρικτές της Ουκρανίας να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους. Η επιθετικότητα δεν πρέπει να “πληρώνει”, και θα πρέπει να είναι προφανές σε όλους ότι δεν “πληρώνει”. Ο κόσμος θα είναι πιο ειρηνικός μακροπρόθεσμα εάν ηττηθεί ο Β. Πούτιν».

Οι συντάκτες τονίζουν ότι ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος είναι ένα τυπικό παράδειγμα αυταρχικού πολιτικού και συνεργάτης του Πούτιν.

Το ενδεχόμενο της ήττας, και μάλιστα πριν από τις ερχόμενες εκλογές, είναι αυτό που εύχεται να αποφύγει περισσότερο από κάθε άλλη προοπτική ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια ενδεχόμενη ήττα του Πούτιν θα σηματοδοτήσει σοβαρές ανακατατάξεις, στις οποίες αναφέρεται το φιλελεύθερο περιοδικό.

«Εάν ο Πούτιν χάσει και η Ρωσία αποδυναμωθεί σοβαρά, θα μπορούσε να προκύψει κενό εξουσίας σε περιοχές που ενδιαφέρουν την Τουρκία, όπως είναι η Συρία ή ο νότιος Καύκασος. Εάν η ρωσική υποστήριξη προς την Αρμενία μειωθεί, ο Ερντογάν θα αυξήσει την υποστήριξή του προς το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αμφισβητεί εδάφη με την Αρμενία».

Στην περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος, ο Ερντογάν, ως αυθεντικός αυταρχικός πολιτικός θα συνεχίσει να κινείται, και πάλι, καιροσκοπικά, επιχειρώντας να αντλήσει τα περισσότερα οφέλη για την εξουσία του.

«Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί, ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να παίζει και στις δύο πλευρές (σ.σ.: Ρωσία και Δύση). Θα περιμένει ανταμοιβές από τη Μόσχα, κυρίως φθηνό αέριο, για τη φιλοξενία Ρώσων τουριστών και χρήματα. Θα πουλήσει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και θα ζητήσει από τη Δύση να του δώσει πίστωση, απαγορεύοντας την πρόσβαση ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα».

Τέλος, εξετάζεται και το ενδεχόμενο της ήττας του Τούρκου προέδρου στις προσεχείς εκλογές και της συνέχισης του πολέμου. Στην περίπτωση αυτή, «εάν δηλαδή ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές τον Ιούνιο, ο διάδοχός του πιθανότατα θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή εξωτερικής πολιτικής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments