Ελλάδα

Ελλείψεις φαρμάκων: Θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή

Ελλείψεις φαρμάκων: Θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα μας τιθεται σε ισχύ.

Το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα μας τιθεται σε ισχύ. Όπως είχε ανακοινωθεί από τον Θάνο Πλεύρη, την περασμένη Τετάρτη, σε έκτακτη συνέντευξη Tύπου στο υπουργείο Υγείας για το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων σε εκατοντάδες φάρμακα, τα σκευάσματα που περιλαμβάνονται στη λίστα φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση, θα χορηγούνται πλέον στους πολίτες μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Το μέτρο εφαρμόζεται για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, τονίζεται στη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε σήμερα.

Χειρόγραφη (έγχαρτη) συνταγογράφηση των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχονται στον εκάστοτε κατάλογο του ΕΟΦ, θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:
  • Όταν πρόκειται για ασφαλισμένους φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
  • Όταν πρόκειται για πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για ευρωπαίους πολίτες που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).
  • Τέλος, όταν πρόκειται για μετανάστες που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments