Διεθνή

Κύπρος: Φαβορί ο Χριστοδουλίδης, όλα ανοιχτά στον δεύτερο γύρο

Κύπρος: Φαβορί ο Χριστοδουλίδης, όλα ανοιχτά στον δεύτερο γύρο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στην αδιευκρίνιστη πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει ποσοστό 29,5%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 21,5% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 20,5%.

Πρώτος στις πολιτικές προτιμήσεις των Κυπρίων για το αξίωμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας έρχεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΡΙΚ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά ανοιχτός ο αγώνας για την δεύτερη θέση ανάμεσα στον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποψηφίων του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ αντίστοιχα.

Στην αδιευκρίνιστη πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει ποσοστό 29,5%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 21,5% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 20,5%.

Τα ποσοστά που εξασφαλίζουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι Χρίστος Χρίστου 3,5%, Αχιλλέας Δημητριάδης 3%, Γιώργος Κολοκασίδης 1,5%, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 1% και άλλοι υποψήφιοι 1,5%.

Στα σενάρια για το δεύτερο γύρο των εκλογών, σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης Νίκου Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κύριος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει 42,5% και ο κύριος Νεοφύτου 28,5%. Στο σενάριο Νίκος Χριστοδουλίδης εναντίον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο κύριος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει 45,5% και ο κύριος Μαυρογιάννης 27%. Στο σενάριο Αβέρωφ Νεοφύτου εναντίον Ανδρέα Μαυρογιάννη,  ο κύριος Νεοφύτου εξασφαλίζει 34,5% και ο κύριος Μαυρογιάννης 33%. Στην παράσταση νίκης ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει 50%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 27% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 9%.

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και είναι σαφώς σημαντικότερες από τις βουλευτικές εκλογές, αφού ο Πρόεδρος διαθέτει την ουσιαστική πολιτική εξουσία και τις ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Φεβρουαρίου και το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος. Με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι πρώτος σε ψήφους και η συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Στον δεύτερο γύρο, αντίπαλος του Χριστοδουλίδη θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είναι ο «εκλεκτός» του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ενώ ο Χρίστος Χρίστου είναι ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Εθνικού Λαϊκού Μετώπου. Με το Πατριωτικό Μέτωπο κατεβαίνει ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο Γιώργος Κολοκασίδης είναι ο υποψήφιος που προέρχεται από το ΔΗΚΟ και ο Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης έχει συγκροτήσει το κεντρώο μεταρρυθμιστικό κίνημα «Το Νέο Κύμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments