Οικονομία

Ποια τρόφιμα είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Δεκέμβριο

Ποια τρόφιμα είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Δεκέμβριο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 7,2% δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Δεκέμβριο του 2022, καθώς υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 7,2% δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Δεκέμβριο του 2022, καθώς υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, η ακρίβεια συνεχίζει στη χώρα μας να καλπάζει.

Η σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 είναι αποκαρδιωτική, καθώς στις ήδη αυξημένες τιμές που υπήρχαν το Δεκέμβριο του 2021 (αύξηση πληθωρισμού 5,1% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2020), ήρθαν να προστεθούν οι νέες αυξήσεις.

Η αποκλιμάκωση οφείλεται στην πτώση των ενεργειακών τιμών, γεγονός που φρέναρε την άνοδο του πληθωρισμού. Ωστόσο, η ακρίβεια όχι μόνο παραμένει, αλλά συνεχίσει και καλπάζει.

Ειδικά στην ομάδα των τροφίμων τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15,5% σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Eνδεικτικά αυξήσεις καταγράφονται κατά 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά,13% στον καφέ, 8,7% σε ζάχαρη, γλυκά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε ακρίβεια διαρκείας και αυτό δεν θα οφείλεται στις ενεργειακές τιμές, αλλά στις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά και στον ελλιπή έλεγχο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments