Διεθνή

Αυξάνονται οι πιέσεις στη Γερμανία για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς

Αυξάνονται οι πιέσεις στη Γερμανία για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς

Πηγή Φωτογραφίας: aftodioikisi/Αρχείου/REUTERS/Alexander Ermochenko

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι προτρέπει τη Δευτέρα τη Γερμανία να στείλει στην Ουκρανία όλα τα όπλα που αυτή χρειάζεται

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι προτρέπει τη Δευτέρα τη Γερμανία να στείλει στην Ουκρανία όλα τα όπλα που αυτή χρειάζεται, για να αμυνθεί αποτελεσματικά κατά της ρωσικής εισβολής στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των τανκς, στη διάρκεια ομιλίας του προς το Γερμανικό κοινοβούλιο. Η προτροπή αυτή του Πολωνού πρωθυπουργού συμπίπτει χρονικά με τη  σύσφιξη των ρωσικών και λευκορωσικών στρατιωτικών σχέσεων, την παραίτηση της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, τη σκλήρυνση της στάσης απέναντι στον Β. Πούτιν από τον Αναλένα Μπέρμποκ και την άσκηση πρόσθετων πιέσεων στη Γερμανία από τους Φινλανδούς.

Ιδιαίτερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός επικρίνει εμμέσως την απροθυμία του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να στείλει βαρύτερα όπλα. Ο Μοραβιέτσκι προέτρεψε τη Δευτέρα τη Γερμανία να στείλει στην Ουκρανία όλα τα όπλα που χρειάζεται για να αμυνθεί κατά της εισβολής στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των τανκς.

Συγκεκριμένα, ο Πολωνός ηγέτης, επικεφαλής του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη», τονίζει, όπως αναφέρεται από το πρακτορείο Reuters και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης: «Καλώ για αποφασιστική δράση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης», καταχειροκροτούμενος από τους Γερμανούς βουλευτές. «Η μάχη για την ελευθερία και το μέλλον μας μαίνεται αυτή τη στιγμή. Τα τανκς δεν πρέπει να αφήνονται σε αποθήκες, αλλά να τοποθετούνται στα χέρια τους».

Η Φινλανδία, από την πλευρά της, άσκησε πρόσθετη πίεση στη Γερμανία. Ο υπουργός Άμυνας της, Μίκο Σάβολα, δήλωσε ότι η δωρεά από τη Φινλανδία αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από τη Γερμανία, με την εξαγωγή του γερμανικού εξοπλισμού να απαιτεί άδεια από το Βερολίνο.

Προηγουμένως, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας υπέβαλε την παραίτησή της στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η απόφασή της Κριστίν Λάμπρεχτ να παραιτηθεί έρχεται, καθώς η Γερμανία δέχεται πιέσεις να εγκρίνει αύξηση της διεθνούς στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, ενώ οι αμυντικές ικανότητες της χώρας αμφισβητούνται και πολλά τανκς τύπου Puma ετέθησαν εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο πρόσφατης στρατιωτικής άσκησης.

Λίγο πριν από την παραίτηση της Κριστίν Λάμπρεχτ, έγινε γνωστό ότι η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, και εκπρόσωπος των Πρασίνων στην πολυκομματική κυβέρνηση Ο. Σολτς, Αναλένα Μπέρμποκ,  σκοπεύει να ζητήσει την παραπομπή του Ρώσου προέδρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, για να διαπιστωθεί αν ο Β. Πούτιν έχει τελέσει εγκλήματα πολέμου.

Νωρίς το πρωί, έγινε ακόμη γνωστό πω η Ρωσική Ομοσπονδία και η Λεκορωσία έχουν τονώσει τις μεταξύ τους στρατιωτικές σχέσεις, αν και το Μινσκ έσπευσε να διευκρινίσει ότι επιθυμεί να παραμείνει μακριά από μια μαχητικότερη συμμετοχή και εμπλοκή του στις πολεμικές επιχειρήσεις, στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments