Ελλάδα

Κυριακίδου: Στόχος της ΕΕ η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς

Κυριακίδου: Στόχος της ΕΕ η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Ιδιαίτερα, μιλώντας σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι οι ελλείψεις αντιβιοτικών είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Οι προτεινόμενες αλλαγές στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα θα περιλαμβάνουν αυστηρότερες υποχρεώσεις για την προμήθεια φαρμάκων και ταχύτερες ειδοποιήσεις αναφορικά με ελλείψεις, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Στέλλα Κυριακίδου.

Ιδιαίτερα, μιλώντας σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι οι ελλείψεις αντιβιοτικών είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ανέφερε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση των κανονισμών για τα φαρμακευτικά προϊόντα έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

«Στόχος μας είναι και παραμένει να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στα φάρμακα για όλους τους ασθενείς που τα χρειάζονται και να αποφύγουμε οποιαδήποτε διαταραχή της αγοράς φαρμάκων στην ΕΕ», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η κ. Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ελλείψεις αντιβιοτικών έχουν αναφερθεί σε 26 ευρωπαϊκές χώρες.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου διευκρίνισε ότι η ασυνήθιστα πρώιμη αναζωπύρωση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα και η ανεπαρκής παραγωγική ικανότητα είναι η ρίζα αυτών των ελλείψεων.

Πολλοί ευρωβουλευτές που μίλησαν στη σύνοδο, είπαν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτές οι ελλείψεις. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ελλείψεις βασικών γενοσήμων φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, είναι πιθανόν να είναι επαναλαμβανόμενες στην Ευρώπη λόγω εγγενών προβλημάτων του κλάδου, όπως είναι η σταδιακή μετανάστευση της παραγωγής γενοσήμων στην Ασία.

Η ΕΕ αναπτύσσει όλες τις ρυθμιστικές επιλογές και συζητά με εταιρείες για την αύξηση της παραγωγής και την άμβλυνση των ελλείψεων, σύμφωνα με την κ. Σ. Κυριακίδου, η οποία πρόσθεσε ότι η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Υγείας, η οποία είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας κρίσης υγείας της ΕΕ  και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, θα μπορούσε να προμηθεύεται φάρμακα και προμήθειες εκ μέρους των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments