Πολιτισμός

Oι φανταστικές εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη που δεν πρέπει να χάσετε

Oι φανταστικές εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη που δεν πρέπει να χάσετε

Πηγή Φωτογραφίας: Paris Update

Πρωτότυπες δημιουργικές ταυτότητες έχουν καταφέρει να εμπλουτίσουν τον πολιτιστικό χάρτη

Το ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο μας χαρίζει όλο και περισσότερες αφορμές για να ταξιδέψουμε αυτή την εποχή σε αγαπημένες μητροπόλεις. Δημιουργήματα που διακρίνονται για τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, υποδέχονται το κοινό που καταφθάνει από κάθε άκρη της γης για να μοιραστούν μαζί τους μια μοναδική αφήγηση. Στη διαδρομή της δημιουργίας και της γνώσης, το στοιχείο που παίζει κεντρικό ρόλο είναι το συναίσθημα και σίγουρα οι εκθέσεις που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν τη δύναμή του.

View this post on Instagram

A post shared by Musée d’Orsay (@museeorsay)

Ας δούμε μαζί τις κορυφαίες εκθέσεις που πρωταγωνιστούν σε 4 μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες…

ΠΑΡΙΣΙ “Claude Monet-Joan Mitchell”

Οι εκθέσεις “Monet – Mitchell” παρουσιάζουν τη μοναδική σχέση κάθε καλλιτέχνη με την φύση, μέσα από έναν ιδιαίτερα καθηλωτικό τρόπο. Στους τελευταίους πίνακές του, τα νούφαρα, ο Monet είχε ως στόχο να αναπαραστήσει στο στούντιό του τα μοτίβα που παρατηρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια της λίμνης στην γαλλική περιοχή του Giverny. Η Joan Mitchell, από την άλλη πλευρά, εξερευνούσε τα συναισθήματα που ένιωθε ενώ βρισκόταν σε ένα συγκεκριμένο μέρος που της ήταν αγαπητό, αντιλήψεις που παρέμεναν ζωντανές πέρα από το χώρο και το χρόνο. Δημιούργησε αυτές τις αφηρημένες συνθέσεις στο La Tour, το στούντιό της στο Vétheuil, ένα μικρό γαλλικό χωριό.

Info: Fondation Louis Vuitton, 8 Av. du Mahatma Gandhi, 75116 Paris. H θα διαρκέσει έως τις 27 Φεβρουαρίου 2023.

“Edvard Munch. Un poème de vie, d’amour et de mort”

Σε συνεργασία με το Musée Munch του Όσλο, το Musée d’Orsay αφιερώνει μια έκθεση στον διάσημο Νορβηγό εικαστικό, Edvard Munch (1863-1944), του οποίου το εξηνταετές έργο σε και την πολυπλοκότητά του, παραμένει εν μέρει άγνωστο. Τα δημιουργήματά του κατέχουν κομβική θέση στην καλλιτεχνική νεωτερικότητα. Κάθε artwork διαπνέεται από μια μοναδική θεώρηση του κόσμου, δίνοντάς του μια ισχυρή συμβολιστική διάσταση.

Info: Musée d’Orsay, 1 Rue de la Légion d’Honneur, 75007 Paris. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Ιανουαρίου 2023.

Frida Kahlo: Beyond appearances frida.jpg

Αποτελεί μια από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες του 20ου αιώνα. Τρυφερή, τολμηρή και αρκετά βασανισμένη αποτέλεσαν τα στοιχεία που διέκριναν τον ιδιαίτερο ψυχισμό και την καλλιτεχνική της προσωπικότητα. Η Frida Kahlo ήταν μια γυναίκα που ήξερε να ζει με πάθος και έρωτα, να ονειρεύεται και να ξεχνάει με τον πιο δημιουργικό τρόπο τις αντίξοες συνθήκες που βίωνε, εξαιτίας της ταλαιπωρημένης υγείας της.

View this post on Instagram

A post shared by í (@joaquin_sorolla)

H έκθεση “Frida Kahlo: Πέρα ​​από το φαίνεσθαι” προσκαλεί τους επισκέπτες να εισέλθουν στην οικειότητα της καλλιτέχνιδας και να κατανοήσουν πως έχτισε μια ταυτότητα μέσα από τον τρόπο που συστήνονταν σε κάθε της πίνακα. Για πρώτη φορά στη Γαλλία και σε στενή συνεργασία με το Museo Frida Kahlo, το project συγκεντρώνει περισσότερα από 200 αντικείμενα από το Casa Azul, το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η Frida από ρούχα και γράμματα μέχρι καλλυντικά και φάρμακα. Info: Palais Galliera, 10 Av. Pierre 1er de Serbie, 75116 Paris. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου 2023.

ΛΟΝΔΙΝΟ Hieroglyphs: Unlocking ancient Egypt

Ένα πολιτιστικό κάλεσμα που έχει ως στόχο να ξεκλειδώσει τα μυστικά ενός από τους πιο μυστηριώδεις αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου. Το Βρετανικό Μουσείο αποκαλύπτει την τελευταία συναρπαστική έκθεσή του. Ενώ εκατομμύρια επισκέπτες διασχίζουν κάθε χρόνο τους άγριους υδάτινους δρόμους του Νείλου και τα τοπία της ερήμου της Αιγύπτου αναζητώντας χρυσούς θησαυρούς, μεγαλοπρεπείς πυραμίδες και μούμιες, τα ιερογλυφικά αποτελούν μια πτυχή αυτού του πολιτισμού παραμελείται πολύ συχνά. Αυτή η νέα μεγάλη έκθεση σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες αφετηρίες για την κατανόηση αυτού του λαού- τη στιγμή που αποκρυπτογραφήθηκε η γλώσσα τους, πριν από 200 χρόνια. Δάνεια από εθνικές και διεθνείς συλλογές παρουσιάζουν περισσότερα από 240 εκθέματα. Info: The British Museum, Great Russell St, London WC1B 3DG, United Kingdom. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Hew Locke: The Procession art-basel-hew-locke-procession-thumb.jpg

Κάθε χρόνο, ένας διαφορετικός καλλιτέχνης καταλαμβάνει τις επιβλητικές γκαλερί Duveen της Tate Britain, με τα έργα του να παραμένουν στην έκθεση για ένα χρόνο. Το project του Hew Locke, ενός Βρετανού γλύπτη με έδρα το Brixton, ο οποίος εκθέτει μερικά από τα προηγούμενα artworks, μεταξύ των οποίων πίνακες της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ που φιλοτέχνησε στο πλαίσιο της σειράς Sovereign του 2005. Η ινδική και ινδοκαραϊβική κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένης της κουλτούρας του καρναβαλιού, αναφέρεται παντού, όπως και εικόνες που επικαλούνται τη φρίκη της αποικιοκρατίας και της δουλείας, καθώς και την περιβαλλοντική κρίση.

Info: Tate Britain, Millbank, London SW1P 4RG. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Ιανουαρίου. Equilibrium, The Arx

Η ατομική έκθεση του Ολλανδού καλλιτέχνη Lucas Thorik είναι η τελευταία που κατακτά την καλλιτεχνική σκηνή του Knightsbridge. Επηρεασμένος από το κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ο Thorik είναι γνωστός για την πολύχρωμη αισθητική του φιλοσοφία, με επίκεντρο την εξερεύνηση της ισορροπίας. Αυτή είναι μια έκθεση που σίγουρα θα χαρίσει φως στο πιο σκοτεινό απόγευμα του βρετανικού χειμώνα. Info: Arx, 197-205 Brompton Road, Knightsbridge, London SW3 1LB. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου.

ΜΑΔΡΙΤΗ Miró’s Star

Joan Miró and Josep Royo, Tapestry, 1980 Ο πολιτιστικός χώρος CaixaForum της Μαδρίτης εκθέτει ένα μοναδικό έργο, φτιαγμένο από τον αγαπημένο Καταλανό ζωγράφο, γλύπτη, χαράκτη και κεραμίστα, Joan Miró, μαζί με τον υφαντουργό Josep Royo, το 1980. Αποτελεί μια από τις επτά μνημειώδεις ταπισερί, με στόχο να μεταδώσει πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες. Το έργο αποκαταστάθηκε τον Απρίλιο του 2022 στο CaixaForum της Βαρκελώνης, όπου είναι εγκατεστημένο σε μια γυάλινη εγκατάσταση στο λόμπι του. Στο εξής, θα εκτίθεται στα διάφορα κέντρα του CaixaForum.

Info: CaixaForum Madrid, P.º del Prado, 36, 28014 Madrid. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Μαϊου.

Promenade by the sea, 1909 – Joaquin Sorolla Bastida – Oil on canvas – Fundación Museo Sorolla, Inv. 834 Μια έκθεση, αφιερωμένη στον μαγικό, ιμπρεσιονιστικό κόσμο του Ισπανού ζωγράφου, Joaquín Sorolla. Μέσω μιας εξαιρετικής εμπειρίας εικονικής πραγματικότητας, το κοινό έχει την ευκαιρία να κάνει ένα υπέροχο ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην εποχή που ο ίδιος ζούσε και εργαζόταν. Αναπτύχθηκε από το Patrimonio Nacional (τον εθνικό οργανισμό πολιτιστικής κληρονομιάς της Ισπανίας), το Fundación Museo Sorolla και το Light Art Exhibitions. Το έργο αποτελεί μέρος του προγράμματος δραστηριοτήτων που σχεδιάστηκε για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από τον θάνατο του ζωγράφου (1863-1923), η οποία ανακηρύχθηκε ως γεγονός εξαιρετικού δημόσιου ενδιαφέροντος (AEIP) από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Info: Royal Palace, Callede Bailén , s/n28013. H έκθεση θα ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου 2023.

ΜΙΛΑΝΟ Angelo Mangiarotti. When Structures Take Shape

Αρχιτέκτονας, σχεδιαστής, γλύπτης και ακαδημαϊκός, ο Angelo Mangiarotti ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδιασμού σε διεθνές επίπεδο και ένας από τους λίγους Ιταλούς δασκάλους που μπόρεσαν να εξάγουν τη δική του φιλοσοφία σχεδιασμού στο εξωτερικό. Μια από τις πιο πλήρεις αναδρομικές εκθέσεις που αφιερώθηκαν ποτέ στον αρχιτέκτονα από το Μιλάνο, η οποία καλύπτει πάνω από 60 χρόνια της δημιουργικής διαδρομής του μέσα από μια ευρεία επιλογή έργων, σχεδίων, εγγράφων και υλικών -πολλά από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν στο κοινό- που ευγενικά διέθεσε το Fondazione Angelo Mangiarotti. Λίγες ακόμη ημέρες μένουν για να ολοκληρωθεί η έκθεση που αφορά στο έργο της Νοτιαοαφρικανής καλλιτέχνιδας πολυμέσων, Dineo Seshee Bopape. Το έργο της χαρακτηρίζεται από τη χρήση οργανικών και άκρως συμβολικών υλικών που αναφέρονται στις έννοιες της μνήμης, της ταυτότητας και του “ανήκειν”. Η γη είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία της γλώσσας της, η οποία αναμειγνύεται και δουλεύεται με άλλες ουσίες όπως ο άνθρακας, η τέφρα, ο πηλός, δίνοντας ζωή σε διαφορετικές εγκαταστάσεις. Ξεκινώντας από τις δικές της εμπειρίες που συνδέονται με τη χώρα καταγωγής της η Bopape μας μεταφέρει τοπικούς μύθους, στους οποίους η γυναικεία φιγούρα αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο. Συνδυάζοντας ψηφιακή και αναλογική αισθητική, το έργο της ενσωματώνει διαφορετικά μέσα – όπως γλυπτική, σχέδιο, βίντεο και ήχο – σε μια ιδιαιτέρως ποιητική προσέγγιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments