Διεθνή

Τουρκία: «Λευκός καπνός» από την αντιπολίτευση, αισιόδοξα μηνύματα από την νεολαία

Τουρκία: «Λευκός καπνός» από την αντιπολίτευση, αισιόδοξα μηνύματα από την νεολαία

Πηγή Φωτογραφίας: dailypost

Τον επόμενο μήνα ανακοινώνεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου της εξακομματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Τον επόμενο μήνα ανακοινώνεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου της εξακομματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Παράλληλα, σε δημοσκόπηση που δημοσιοποιείται σήμερα, οι νέοι και οι νέες της γείτονος χώρας στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας, γυρίζοντας την πλάτη στον πρόεδρο Ερντογάν.

Ιδιαίτερα, η συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης της Τουρκίας πρόκειται να ανακοινώσει τον Φεβρουάριο τον υποψήφιο πρόεδρό της, που θα κληθεί να αμφισβητήσει την εικοσαετή διακυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν, στις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 144ης Μαΐου.

«Το όνομα του προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης των έξι κομμάτων πιθανότατα θα ανακοινωθεί κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο», σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουνάλ Τσεβικόζ, ο οποίος είναι σύμβουλος του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αυτό που έδειχνε αδύνατο πριν από λίγους μήνες, είναι σήμερα δυνατό, αφού τα έξι αντιπολιτευτικά κόμματα υπερβαίνουν τις μεγάλες ιδεολογικές και προγραμματικές τους διαφωνίες και να καταλήγουν σε μια κοινή, ιδεολογική πλατφόρμα – πλαίσιο.

Η εξακομματική συμμαχία δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στο πρόσωπο του υποψηφίου που θα αντιπαρατεθεί στον πρόεδρο Ερντογάν. Τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το κοσμικό CHP και το κεντροδεξιό εθνικιστικό κόμμα IYI, έχουν συμπήξει μέτωπο μαζί με τέσσερα μικρότερα κόμματα στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας που επιδιώκει να αμφισβητήσει ριζικά την ατζέντα του προέδρου Ερντογάν, με έμφαση στο μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό. Ο Σεβίκοζ ανέφερε πως οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης πρόκειται να εκθέσουν τις απόψεις τους για τη μετάβαση από το σημερινό, προσωποκεντρικό προεδρικό σύστημα σε ένα δημοκρατικότερο, κοινοβουλευτικό πολίτευμα, στις 30 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ORC Research με θέμα το «πώς ψηφίζει η γενιά Ζ», το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν έρχεται τρίτο στις προτιμήσεις των νέων ψηφοφόρων.

Στην έρευνα κοινής γνώμης που διενεργήθηκε το τρίτο πενθήμερο του τρέχοντος μήνα μεταξύ των νέων, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις με 21,9% και ακολουθεί το Καλό Κόμμα με 20,1%. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνει 15,1% και καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Ακολουθούν το MHP 6,9%, το HDP με 6,6% και το TDP με 5,1%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments